Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inhaalzorg stopt in meer regio's vanwege coronadruk

Inhaalzorg stopt in meer regio's vanwege coronadruk

ZWOLLE/VENLO (ANP) - Op meerdere plekken in het land stoppen ziekenhuizen met het inhalen van operaties en behandelingen die eerder waren uitgesteld. Ze komen er niet aan toe door de nieuwe toestroom aan coronapatiënten.

Onder meer ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray gaat de gewone zorg deels afschalen én de inhaalzorg stopzetten. "We stellen operaties en behandelingen alleen uit als dat medisch verantwoord is. Met de inhaalzorg waren we gelukkig al ontzettend goed op dreef. Zo’n 80 procent van die zorg hebben we al kunnen leveren", aldus voorzitter van de raad van bestuur IJsbrand Schouten.

"Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk", vervolgt hij. "We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast." De afspraken op de poli’s gaan vooralsnog door. De acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en de zorg voor patiënten met kanker worden onverminderd voortgezet.

Corona-afdeling

Ook in het St. Jans Gasthuis in Weert wordt wegens de komst van meer coronapatiënten de zorg verminderd. Er is een nieuwe corona-afdeling geopend waarvoor een deel van de verpleegkundigen nodig is dat elders dus niet meer beschikbaar kan zijn.

In de regio Zwolle "wordt de inhaalzorg afgeschaald of gestopt, of zijn ziekenhuizen er helemaal niet aan toegekomen", laat het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle weten. Dat is een van de elf regionale zorgnetwerken waarin Nederland is verdeeld. In de regio liggen coronabrandhaarden als Staphorst en Zwartewaterland. Het netwerk heeft geen inschatting hoelang het duurt tot de inhaalzorg kan worden hervat.

Personeelstekort

In de regio's Noord-Holland en Flevoland maken ze geen duidelijk onderscheid tussen reguliere zorg en inhaalzorg. "Het kan zijn dat een behandeling zolang wordt uitgesteld dat de situatie steeds acuter wordt. Wij kijken daarom vooral naar urgentie", aldus een woordvoerder. Tot dusver hoeft de niet-Covidzorg nog maar "minimaal" te worden afgeschaald. "Denk bijvoorbeeld aan ingrepen als het verwijderen van een moedervlek." Toch maakt de regio zich wel zorgen over het oplopende aantal coronapatiënten. "Bovendien kampen ook wij met een chronisch tekort aan verpleegkundigen en zitten er ook verpleegkundigen ziek thuis."

In de negen ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe is afschalen van de reguliere zorg en inhaalzorg op dit moment niet aan de orde. Maar als het aantal coronapatiënten blijft toenemen, is volgens een woordvoerster van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland "de kans groot dat het binnenkort wel moet".

Ook in de Zuid-Hollandse regio’s Haaglanden en Hollands Midden, die zeven ziekenhuizen tellen, wordt de inhaalzorg gestopt, zo werd donderdagavond bekend.

Meer uit Gezond

Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man

MAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).

21 uur geleden
Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

2 dagen geleden
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

2 dagen geleden
Bestrijding tuberculose in Europa laat te wensen over

STOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.

3 dagen geleden
Wachttijd ggz daalt niet, nog steeds wachten tienduizenden te lang

DEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

3 dagen geleden
Kosten diabetesmedicijnen vorig jaar met 19 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

3 dagen geleden
GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

UTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.

3 dagen geleden