Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inhaalzorg stopt in meer regio's vanwege coronadruk

Inhaalzorg stopt in meer regio's vanwege coronadruk

ZWOLLE/VENLO (ANP) - Op meerdere plekken in het land stoppen ziekenhuizen met het inhalen van operaties en behandelingen die eerder waren uitgesteld. Ze komen er niet aan toe door de nieuwe toestroom aan coronapatiënten.

Onder meer ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray gaat de gewone zorg deels afschalen én de inhaalzorg stopzetten. "We stellen operaties en behandelingen alleen uit als dat medisch verantwoord is. Met de inhaalzorg waren we gelukkig al ontzettend goed op dreef. Zo’n 80 procent van die zorg hebben we al kunnen leveren", aldus voorzitter van de raad van bestuur IJsbrand Schouten.

"Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk", vervolgt hij. "We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast." De afspraken op de poli’s gaan vooralsnog door. De acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en de zorg voor patiënten met kanker worden onverminderd voortgezet.

Corona-afdeling

Ook in het St. Jans Gasthuis in Weert wordt wegens de komst van meer coronapatiënten de zorg verminderd. Er is een nieuwe corona-afdeling geopend waarvoor een deel van de verpleegkundigen nodig is dat elders dus niet meer beschikbaar kan zijn.

In de regio Zwolle "wordt de inhaalzorg afgeschaald of gestopt, of zijn ziekenhuizen er helemaal niet aan toegekomen", laat het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle weten. Dat is een van de elf regionale zorgnetwerken waarin Nederland is verdeeld. In de regio liggen coronabrandhaarden als Staphorst en Zwartewaterland. Het netwerk heeft geen inschatting hoelang het duurt tot de inhaalzorg kan worden hervat.

Personeelstekort

In de regio's Noord-Holland en Flevoland maken ze geen duidelijk onderscheid tussen reguliere zorg en inhaalzorg. "Het kan zijn dat een behandeling zolang wordt uitgesteld dat de situatie steeds acuter wordt. Wij kijken daarom vooral naar urgentie", aldus een woordvoerder. Tot dusver hoeft de niet-Covidzorg nog maar "minimaal" te worden afgeschaald. "Denk bijvoorbeeld aan ingrepen als het verwijderen van een moedervlek." Toch maakt de regio zich wel zorgen over het oplopende aantal coronapatiënten. "Bovendien kampen ook wij met een chronisch tekort aan verpleegkundigen en zitten er ook verpleegkundigen ziek thuis."

In de negen ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe is afschalen van de reguliere zorg en inhaalzorg op dit moment niet aan de orde. Maar als het aantal coronapatiënten blijft toenemen, is volgens een woordvoerster van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland "de kans groot dat het binnenkort wel moet".

Ook in de Zuid-Hollandse regio’s Haaglanden en Hollands Midden, die zeven ziekenhuizen tellen, wordt de inhaalzorg gestopt, zo werd donderdagavond bekend.

Meer uit Gezond

Aantal coronagevallen lijkt verder te stijgen

BILTHOVEN/UTRECHT (ANP) - Steeds meer mensen lijken het coronavirus onder de leden te hebben. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is voor de negende week op rij gestegen en staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van het jaar. In de afgelopen negen weken is de zogenoemde virusvracht vertienvoudigd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
Tot nu toe ruim 450 blaarbehandelingen bij wandelaars Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis heeft woensdag tot dusver bijna 450 blaarbehandelingen uitgevoerd bij deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Volgens een woordvoerster van de hulporganisatie is dat ongeveer hetzelfde aantal als in voorgaande jaren.

1 dag geleden
Zorgverzekeraars bevestigen onderzoek mogelijke fraude Co-Med

TILBURG (ANP) - De zorgverzekeraars doen onderzoek naar mogelijke fraude bij de inmiddels failliete commerciële huisartsenketen Co-Med. Dat onderzoek begon enkele maanden geleden en loopt nog. Een woordvoerder van CZ, dat als grootste verzekeraar de afhandeling van de keten coördineert, bevestigt dit na berichtgeving van EenVandaag.

1 dag geleden
Oud-kandidaat-premier Plasterk niet vervolgd om medisch bedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Plasterk, die eerder dit jaar in beeld was om premier te worden van het huidige kabinet, wordt niet vervolgd voor mogelijk gesjoemel bij een medisch bedrijf. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Advocaat Henri Sarolea had aangifte tegen Plasterk gedaan, omdat die de wet zou hebben overtreden.

1 dag geleden
Huisartsen en apothekers: meer maatregelen tegen medicijnentekort

UTRECHT (ANP) - Apothekers en huisartsen willen dat de overheid meer doet, nu de tekorten van medicijnen oplopen. De maatregelen die het vorige kabinet in juni had aangekondigd, zijn niet genoeg, vinden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

1 dag geleden
Lichte daling ziekteverzuim dit jaar volgens arbodiensten

UTRECHT (ANP) - Het ziekteverzuim is het afgelopen kwartaal licht gedaald vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is er echter sprake van een stijging. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

1 dag geleden
Massaclaim tegen GGD'en om datalek coronatesten afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - De GGD'en hoeven geen schadevergoeding te betalen aan alle mensen die in een databank van coronatesten stonden, en van wie de gegevens mogelijk door een dataroof op straat zijn komen te liggen. "De vrees dat gegevens in verkeerde handen zouden kunnen zijn gekomen is niet voldoende" voor een schadevergoeding, oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag.

1 dag geleden