Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ingewijden verwachten snel doorbraak over benoeming ESM-directeur

Ingewijden verwachten snel doorbraak over benoeming ESM-directeur

PRAAG (ANP) - Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe zal volgens ingewijden binnen enkele dagen de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) per videoconferentie bijeenroepen om een nieuwe directeur te benoemen voor het permanente EU-noodfonds ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme. Na maandenlange onderhandelingen konden de negentien ministers het dit weekend in Praag weer niet eens worden over het aanwijzen van een van de twee overgebleven kandidaten, maar volgens welingelichte EU-bronnen is een doorbraak in zicht.

De Eurogroepministers zijn samen aandeelhouder van het ESM en vormen de raad van gouverneurs. Zij moeten een opvolger voor de Duitser Klaus Regling benoemen. De tijd dringt omdat diens mandaat op 7 oktober afloopt. De hoeveelheid aandelen van een euroland in het ESM-fonds bepaalt het gewicht van zijn stem. Voor de directeurspost is een meerderheid van 80 procent nodig.

Er waren aanvankelijk vier kandidaten voor de Europese topbaan, onder wie oud-staatssecretaris Menno Snel. Hij trok zich in mei terug. In juli trad ook de Italiaanse kandidaat terug en bleven de Luxemburgse oud-minister van Financiën Pierre Gramegna en de Portugese oud-minister João Leão over. Maar omdat beiden ongeveer evenveel steun krijgen is een patstelling ontstaan.

Stemgewicht

Volgens betrokkenen is Donohoe in onderhandeling met Portugal, Luxemburg en de lidstaten die door hun stemgewicht een grote rol spelen in de beoogde benoeming om "de puzzel te kunnen leggen".

Het ESM kan met gunstige leningen eurolanden in zwaar weer te hulp schieten, zoals het eerder deed om Griekenland financieel overeind te houden. In de toekomst kan het fonds ook worden ingezet bij de herstructurering en afwikkeling van faillissementen van probleembanken. Minister Sigrid Kaag vindt de opvolging van Regling dan ook "ontzettend belangrijk", zei ze eerder.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

2 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

4 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

5 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

5 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

6 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

10 uur geleden