Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ingelast topoverleg over Noord-Korea tijdens top APEC

Ingelast topoverleg over Noord-Korea tijdens top APEC

BANGKOK (ANP/RTR) - Als gevolg van de jongste raketlancering door Noord-Korea overleggen leiders van Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, de VS en Zuid-Korea in Bangkok tijdens de topconferentie van de groep Azië-Pacifische Economische Samenwerking. (APEC). Het ingelaste overleg is een initiatief van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris. De wereldleiders hebben de lancering fel veroordeeld.

Noord-Korea vuurde vrijdag een intercontinentale ballistische raket af die volgens Zuid-Koreaanse waarnemers ook New York en Washington zou kunnen bereiken. Het lijkt te gaan om een herkansing voor een type raket die Hwasong-17 ICBM wordt genoemd. Noord-Korea lanceerde 3 november ook zo'n raket maar dat mislukte.

De APEC is een instelling waar 21 landen die aan de Stille Oceaan liggen lid van zijn en die streeft naar economische integratie. Gastheer premier Prayuth Chan-ocha van Thailand heeft op de conferentie opgeroepen te streven naar duurzame groei en ontwikkeling. Niet ver van de plaats van de topconferentie in Bangkok zijn protesten tegen de premier losgebarsten. Enkele honderden betogers raakten slaags met de politie. Die arresteerde zeker tien demonstranten.

De bijeenkomst van de APEC is de derde topconferentie in Zuidoost-Azië in de afgelopen zeven dagen. Er was eerder een Zuidoost-Aziatische top in Cambodja en de top van de G20 in Indonesië.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

2 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

2 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

3 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

4 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

5 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

5 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

5 uur geleden