Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING: volgend jaar 2,5 procent productiegroei in Nederland

ING: volgend jaar 2,5 procent productiegroei in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie zal volgend jaar naar verwachting een groei van de productie met 2,5 procent laten zien, na de 7,5 procent groei dit jaar. Dat schrijft ING in een rapport. De bank spreekt van een robuuste vraag uit binnen- en buitenland ondanks alle problemen in de toeleveringsketen, de tekorten aan onderdelen en het personeelsgebrek.

Volgens ING zijn de productiebelemmeringen toegenomen voor industriebedrijven en is de schaarste aan materialen en onderdelen nog altijd een groot probleem. Een kwart van de bedrijven zegt dat daardoor niet aan de vraag van klanten kan worden voldaan. Maar het grootste knelpunt is volgens de bank het personeelstekort. Ruim een kwart van de bedrijven noemt dit de belangrijkste productiebelemmering.

"De schaarste aan materiaal en personeel is voor industriebedrijven nijpend en de onzekerheden zijn toegenomen. Toch blijft de vraag ook in 2022 groot en hebben Nederlandse producenten dit jaar aangetoond onder moeilijke omstandigheden te kunnen groeien", aldus ING-sectoreconoom Industrie Edse Dantuma in een toelichting. Volgens de bank liet de Nederlandse industrie dit jaar een sterkere groei zien dan die in andere Europese landen.

ING denkt dat in de loop van volgend jaar de tekorten aan materialen zullen gaan wegebben omdat productiecapaciteit wordt uitgebouwd. Ook zouden de hoge energieprijzen na de winter weer moeten gaan normaliseren. De onderliggende vraag wordt gestut door optimisme vanwege de langzaam maar zeker afnemende economische impact van het coronavirus, de steunpakketten van overheden wereldwijd en de grote investeringsbereidheid van bedrijven in verdere digitalisering en groene technologieƫn, stelt de bank.

Meer uit Financieel

Toezichthouder bezorgd om concurrentie markt scheepsbrandstoffen

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest dat de concurrentie op de markt voor scheepsbrandstoffen te veel onder druk komt te staan door de overname van Oliehandel Klaas de Boer door concurrent FincoEnergies. Daarom gaat de toezichthouder verder onderzoek doen naar de eerder aangekondigde deal.

45 minuten geleden
Intel verwacht minder omzet door exportverbod aan Huawei

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Chipbedrijf Intel verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal lager uitvalt door een exportverbod van de Amerikaanse overheid. Dat meldt het concern uit Santa Clara woensdag in een verklaring. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dinsdag op basis van ingewijden dat Intel niet langer chips mag leveren aan het Chinese techconcern Huawei.

54 minuten geleden
Reddit stijgt, Uber onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Reddit behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het socialemediaplatform zag de omzet afgelopen kwartaal fors stijgen dankzij een stevige groei van de advertentie-inkomsten. Ook voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf op een verdere omzetgroei. Het was het eerste kwartaalbericht van Reddit sinds de beursgang in maart. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Reuters: justitie VS onderzoekt Tesla om misleiding Autopilot

WASHINGTON (ANP/RTR) - Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, melden drie ingewijden aan persbureau Reuters. In het land zijn honderden ongelukken gebeurd met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.

2 uur geleden
Duitse chipproducent Infineon schrapt honderden banen

REGENSBURG (ANP/DPA) - Het Duitse chipconcern Infineon gaat honderden banen schrappen bij zijn fabriek in Regensburg als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma. Infineon is een belangrijke toeleverancier aan de auto-industrie en daar is de vraag naar chips afgezwakt.

2 uur geleden
Koepelorganisatie verwacht grotere drukte op Europese luchthavens

BRUSSEL (ANP) - Het wordt nog drukker op Europese luchthavens dan eerder voorspeld. Brancheorganisatie ACI Europe verwachtte al dat het aantal passagiers dit jaar licht hoger zou zijn dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Maar nu rekent de koepelorganisatie voor Europese vliegvelden op nog sterkere groei, dankzij de toenemende populariteit van goedkope vakantievluchten.

2 uur geleden
Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek. Volgens de toezichthouder veroorzaken huishoudens met zonnepanelen hogere kosten voor energiebedrijven dan huishoudens zonder zonnepanelen. Daarom mogen energieleveranciers volgens de ACM onderscheid maken tussen deze groepen.

3 uur geleden