Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING voert winst flink op ondanks geld voor compensatieregeling

ING voert winst flink op ondanks geld voor compensatieregeling

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal met bijna driekwart opgevoerd ten opzichte van een jaar eerder, ondanks dat de bank ook veel geld opzijzette voor een compensatieregeling voor klanten die een te hoge rente hebben betaald op leningen. Net als in het tweede kwartaal wist het financiële concern in de voorbije periode flink te profiteren van het aantrekken van de economie. Recente ontwikkelingen als de verstoringen van leveringsketens van bedrijven en hogere energieprijzen, zorgden niet voor problemen.

Onder de streep hield de bank bijna 1,4 miljard euro over, tegen een winst van 788 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. Destijds moest ING nog honderden miljoenen euro's wegzetten voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Nu ziet het beeld er veel beter uit. Zo werden goede zaken gedaan met hypotheken. Ook heeft de coronapandemie de populariteit van mobiel bankieren duidelijk aangejaagd. Daar plukt ING nu ook de vruchten van in een land als Roemenië, waar de bank op digitaal vlak een forse groei doormaakt.

Topman Steven van Rijswijk waarschuwt wel dat de virusuitbraak nog steeds impact heeft op de bank. Hij wijst erop dat de vraag naar zakelijke leningen afgelopen kwartaal onder druk bleef staan als gevolg van de coronacrisis, terwijl de Nederlandse overheid in die periode ook nog massaal coronasteun verleende aan bedrijven. Deze week is bekend geworden dat de coronamaatregelen in Nederland ook weer worden aangescherpt, omdat besmettingscijfers oplopen.

Aanhoudende onzekerheid

Het "open en dichtgaan" van economieën is afgelopen jaar al vaker gebeurd, zegt Van Rijswijk. Hij benadrukt dat dit voor aanhoudende economische onzekerheid zorgt. Intussen merkt ING dat zaken als de verstoringen van leveringsketens en de inflatie voor sommige zakelijke klanten nu een nijpender probleem aan het worden zijn dan de coronacrisis. Maar Van Rijswijk denkt niet dat dit de resultaten van de bank zal schaden. Het concern heeft hiervoor bijvoorbeeld geen voorzieningen genomen.

ING maakte eerder al bekend in totaal 180 miljoen euro uit te trekken voor het vergoeden van mensen met financiële producten waarbij de variabele rente bij nader inzien niet voldoende marktconform was. De bank kwam met de regeling naar aanleiding van een aantal uitspraken van klachteninstituut Kifid over de berekening van rente voor doorlopende kredieten bij andere banken. Hoeveel mensen precies compensatie ontvangen en hoeveel die vergoeding dan bedraagt, is nog niet duidelijk.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

3 uur geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

6 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

12 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

14 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

19 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

21 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden