
ING vindt eisen Milieudefensie 'niet realistisch of redelijk'
AMSTERDAM (ANP) - ING wijst de klimaateisen die Milieudefensie bij de bank heeft neergelegd van de hand. Bestuurders van de grootste bank van Nederland stellen in een kort antwoord dat ze de eisen "niet realistisch of redelijk" vinden. Daarmee is een rechtszaak weer een stap dichterbij gekomen.
De bank heeft directeur van Milieudefensie Donald Pols en voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong wel uitgenodigd voor een gesprek om de eigen klimaataanpak toe te lichten. Daar gaan ze op in. "Wij slaan een gesprek nooit af, maar we zien het op basis van deze brief niet rooskleurig in", reageert een woordvoerster van de organisatie.
Volgens ING houdt Milieudefensie "geen rekening met de rol van een bank in de transitie" naar een duurzamere economie. Een woordvoerder voegt eraan toe dat de wereld nu nog "voor 80 procent afhankelijk is van fossiele brandstoffen". Dat is in lijn met cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De eis om per direct geen bedrijven meer te financieren die nieuwe olie- en gasvelden aanboren, is volgens ING daarom niet reëel. Directe projectfinanciering voor de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden heeft de bank eerder wel taboe verklaard.
Rechtszaak
Volgens Milieudefensie zijn grotere stappen nodig. De organisatie werkt al langere tijd aan de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen ING, in navolging van de klimaatzaak tegen Shell. In die zaak kreeg Milieudefensie overigens slechts deels gelijk van het gerechtshof. De rechters waren het met de organisatie eens dat ook bedrijven zich moeten inspannen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ze wilden Shell geen reductiepercentage opleggen.
Volgens de eisers moeten alle geldstromen van ING in lijn worden gebracht met het Klimaatakkoord van Parijs. In 2030 moet de uitstoot waar ING door financiering aan bijdraagt met 48 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, in 2050 moet die uitstoot naar nihil, stellen ze.
Het IEA stelt dat in een scenario met "netto nul uitstoot in 2050" geen grote nieuwe olie- en gaswinningsprojecten nodig zijn. Investeren in bestaande projecten acht het agentschap nog wel nodig.
ING stelt dat er situaties kunnen zijn waarin de uitstoot van broeikasgassen daalt, terwijl de uitstoot die aan de bank wordt toegeschreven stijgt. Dat is bijvoorbeeld het geval als ING een duurzamere productiemethode financiert, waarbij nog wel sprake is van uitstoot.
Meer uit Financieel
APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
22 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriële capaciteit af te bouwen.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
12 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe motoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar licht gedaald, maar de verkoop van tweedehandsmotorfietsen bleef gestaag groeien. "Vooral gebruikte modellen zijn momenteel enorm in trek", zei Martijn van Eikenhorst, manager sectie motoren van RAI Vereniging, bij het verschijnen van de halfjaarcijfers voor de branche.
12 uur geleden