Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING verwacht krimp landbouw door stikstof, oorlog en vogelgriep

ING verwacht krimp landbouw door stikstof, oorlog en vogelgriep

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse agrariërs zullen dit jaar 1,5 procent minder produceren dan vorig jaar, voorspellen economen van ING. De regering probeert al tijden de veestapel te laten krimpen om de stikstofuitstoot bij natuurgebieden te verlagen. Daarnaast drukken hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zo hard op de marges dat sommige boeren minder aanbieden. De pluimveehouderij levert bovendien minder eieren doordat veel kippen zijn gedood vanwege de vogelgriep.

Niet alleen de energiekosten voor boeren zijn gestegen door de oorlog, maar ook de kosten voor diervoer. Veel grondstoffen daarvoor komen uit Oekraïne. Doordat Duitsers tegelijkertijd minder varkensvlees kochten leidde dit tot verliezen bij varkenshouders. Kippenboeren kampen ook met hogere energie- en voerkosten. Ondanks de prijsstijgingen voor eieren ligt hun rendement daardoor lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Akkerbouwers hebben een goede oogst achter de rug, maar ook zij zijn meer geld kwijt aan diesel en kunstmest.

In de sierteelt speelt nog een ander probleem mee. Door de hoge inflatie houden mensen minder geld over om soms een plant of bloemetje te kopen. Dit heeft volgens ING al geleid tot een daling van de bloemenexport in maart en april. Agrariërs in de sierteelt zonder vaste leveringscontracten krijgen waarschijnlijk ook te maken met lagere prijzen voor hun waren.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

16 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden