
ING verwacht afnemende vraag naar uitzendkrachten
AMSTERDAM (ANP) - De vraag naar uitzendkrachten zal dit jaar door de lage economische groei met 5 procent afnemen. Dat voorspelt ING Research in een nieuw rapport. Bedrijven maken pas op de plaats met de inhuur van personeel, en uitzendkrachten krijgen in de huidige krappe arbeidsmarkt bovendien sneller een vast contract aangeboden.
In het eerste kwartaal van 2023 kromp het aantal uitzendbanen voor het eerst in twee jaar met 52.000. In het tweede en derde kwartaal liep de kwartaalkrimp verder op tot circa 60.000 minder uitzendbanen. Voor heel vorig jaar rekenen kenners van de bank uiteindelijk op een krimp van 7 procent als het gaat om de vraag naar uitzendkrachten.
Dankzij nieuwe regelgeving heeft een uitzendkracht inmiddels recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als een werknemer in loondienst, zoals een marktconform pensioen en een transitievergoeding. Uitzendwerk wordt hierdoor duurder en minder flexibel, met als gevolg dat bedrijven op zoek gaan naar alternatieven, zoals het zelfstandig ondernemerschap.
ZZP'er-schap
Doordat de invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers op de lange baan is geschoven, is het zzp'er-schap ook voor werkenden een aantrekkelijk alternatief voor uitzendwerk. Met name in de zorg, horeca en de bouw is het aantrekkelijker om als zzp'er aan de slag te gaan.
Of de verschuiving van uitzendkracht naar zzp'er de komende jaren verder doorzet, is echter de vraag, volgens ING. Een nieuw wetsvoorstel moet duidelijkheid scheppen wanneer sprake is van schijnzelfstandigheid. Dat zou betekenen dat veel werk dat nu door zzp'ers wordt gedaan, in loondienst moet worden uitgevoerd De meest flexibele arbeidsvorm die dan overblijft, is via een uitzend- of detacheringsbureau.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Delta Air Lines behoorde donderdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De luchtvaartmaatschappij presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Ook de vooruitzichten voor de huidige verslagperiode, met daarin het belangrijke vakantieseizoen, vielen hoger uit dan voorzien.
45 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nutella-eigenaar Ferrero neemt het moederbedrijf van Kellogg's over voor 3,1 miljard dollar, omgerekend ruim 2,6 miljard euro. Dat meldt het Italiaanse Ferrero, dat ook bekend is van Tic Tac, Kinder, Raffaello en Ferrero Rocher, nadat verschillende Amerikaanse media hierover eerder op donderdag al berichtten.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Als Nederland wat minder strikt met de regels omgaat, kan de aanpak van het woningtekort sneller en goedkoper. Met die boodschap komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) na nieuwe berekeningen. Zo zou een hogere stikstofgrens, zoals landbouwminister Femke Wiersma (BBB) heeft voorgesteld, tot 2030 leiden tot 23.000 extra woningen, met minimale impact op de natuur.
1 uur geledenDUBLIN (ANP) - De Ierse toezichthouder Data Protection Commission (DPC) opent een nieuw onderzoek naar TikTok wegens het opslaan van persoonlijke gegevens in China. In mei kreeg de filmpjesapp een boete van 530 miljoen euro omdat medewerkers in China toegang hadden tot deze data van inwoners van de Europese Unie, wat tegen Europese privacyregels ingaat.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - Duitse exportbedrijven willen niet dat de Europese Commissie tegen "elke prijs" een handelsdeal sluit met de Verenigde Staten. Volgens belangenorganisatie BGA moet er een deal komen die eerlijk is voor heel Europa. Momenteel lopen er onderhandelingen tussen Brussel en Washington over een handelsovereenkomst met een deadline op 1 augustus.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft donderdag een zogeheten gedragscode voor AI-systemen gepubliceerd. De gedragscode is "bedoeld om de industrie te helpen voldoen aan de regels van de AI-wet" die op 2 augustus ingaat, stelt de Commissie. Brussel stelt het niet verplicht voor AI-bedrijven en ontwikkelaars om zich aan de gedragscode te houden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie staat er nog altijd goed voor, maar onzekerheid over met name de geopolitieke situatie remt investeringen af. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in een nieuwe raming uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar en 1,3 procent in 2026. Dat is iets gematigder dan in een eerdere raming in februari.
3 uur geleden