Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING verder omlaag op Damrak door sancties Russische banken

ING verder omlaag op Damrak door sancties Russische banken

AMSTERDAM (ANP) - ING stond woensdag opnieuw onder druk op de Amsterdamse beurs, vanwege de zware sancties tegen de Russische banken. De grote Russische staatsbank Sberbank liet weten de Europese markt te verlaten. De Europese Centrale Bank waarschuwde al dat de in Oostenrijk gevestigde dochteronderneming Sberbank Europe dreigde om te vallen.

ING, die van de Nederlandse banken de grootste blootstelling aan Rusland heeft, zakte dik 3 procent en raakte deze week al ruim 20 procent aan beurswaarde kwijt. In Frankfurt daalde Deutsche Bank ruim 3 procent en de grote Franse bank BNP Paribas verloor 5 procent.

De beurshandel bleef in de greep van de oorlog in Oekraïne, die steeds bloediger dreigt te worden. De stijgende olieprijzen door het conflict wakkeren de vrees aan voor een verder oplopende inflatie en een negatieve impact op het economisch herstel van de coronacrisis. Aan de andere kant hopen beleggers dat de centrale banken de rentes dit jaar mogelijk minder sterk zullen verhogen vanwege de onzekerheid door de situatie.

Olieprijzen

De olieprijzen stegen hard door vanwege onzekerheden over de toevoer van de brandstof, nu Rusland hard getroffen wordt door westerse sancties. Een vat Amerikaanse olie werd 7,4 procent duurder op 111,12 dollar en staat daarmee op het hoogste niveau sinds 2013. Brentolie steeg 7 procent in prijs tot 112,35 dollar per vat en kost daarmee het meest sinds 2014.

Oliebedrijven als Shell en BP profiteerden van de duurdere olie en wonnen 2,2 procent en 1,7 procent. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland vergaderen later op de dag over de productie. Er wordt niet verwacht dat die zogeheten OPEC+ de oliekraan nog verder gaat opendraaien om zo de prijzen te drukken.

Aandelenbeurs Moskou

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 715,26 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 989,92 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,1 procent. Londen won 0,4 procent dankzij winsten bij de grondstofbedrijven.

De aandelenbeurs in Moskou blijft de hele week gesloten. De Russische centrale bank heeft buitenlandse investeerders al verboden om Russische aandelen te verkopen. Ook zijn rentebetalingen aan buitenlandse eigenaars van roebelobligaties verboden. De vrees bestaat dat buitenlandse beleggers massaal hun Russische bezittingen dumpen.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway won 1,5 procent na definitieve cijfers. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl zag de omzet in 2021 flink stijgen, maar het verlies nam toe tot ruim 1 miljard euro. Topman Jitse Groen verklaarde wel hard op weg te zijn om winstgevend te worden.

De euro was 1,1085 dollar waard, tegen 1,1107 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

36 minuten geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

50 minuten geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

1 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

3 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

4 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

4 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

5 uur geleden