Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING toont herstel op wispelturig Damrak

ING toont herstel op wispelturig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING toonde dinsdag enig herstel op de Amsterdamse beurs, die een wispelturig koersverloop liet zien. Ook de andere banken en verzekeraars veerden op na de recente zware koersverliezen in de financiële sector. De markten bleven verder in de greep van de oorlog in Oekraïne. Naast een verdere escalatie van het conflict vrezen beleggers dat de hogere olieprijzen de al hoge inflatie verder zullen aanjagen waardoor de koopkracht van consumenten nog meer onder druk wordt gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent lager op 661,25 punten. Eerder liet de hoofdindex nog een duidelijke plus zien na een fors openingsverlies. De MidKap steeg 1,9 procent tot 936,62 punten. Frankfurt en Parijs klommen tot 1,4 procent. Londen verloor 0,1 procent.

ING was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloten de rij met verliezen tot dik 5 procent.

Aegon

Aegon klom 3 procent. De verzekeraar zal geen nieuwe investeringen meer doen in bedrijven in Rusland en Belarus vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Aegon heeft momenteel nog voor 27 miljoen euro aan algemene beleggingen in Rusland uitstaan. Concurrent NN Group won 3 procent en in de MidKap steeg ABN AMRO 7 procent.

Shell daalde 0,1 procent. Het olie- en gasconcern vertrekt toch helemaal uit Rusland. Shell maakte al eerder bekend zijn olie- en gaswinningsactiviteiten in het land te verkopen, maar stopt nu ook met de ongeveer vierhonderd tankstations in Rusland. Ook koopt het bedrijf geen Russische olie en gas meer.

TKH Group

In de MidKap klom TKH Group bijna 6 procent. Het technologiebedrijf zag de omzet en winst afgelopen jaar stijgen en voldeed daarmee aan zijn eigen doelstellingen. In Londen zakte Greggs 5 procent. De Britse bakkerijketen waarschuwde voor een negatieve impact op de winst dit jaar door de hogere energiekosten en grondstoffenprijzen. Adidas won 1,9 procent in Frankfurt. Het Duitse sportmerk sluit voorlopig zijn winkels en webshop in Rusland.

Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent duurder op 123,26 dollar en Brentolie kostte 3,4 procent meer op 127,35 dollar per vat. De olieprijzen stegen maandag al tot ruim boven de 130 dollar na berichten over een mogelijk verbod op Russische olie door de Verenigde Staten en bondgenoten. In Europa zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk echter terughoudend over een dergelijk verbod aangezien beide landen sterk afhankelijk zijn van Russische olie. De euro was 1,0885 dollar waard, tegenover 1,0863 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

19 minuten geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

17 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

17 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

19 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

21 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

21 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

22 uur geleden