Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING stijgt opnieuw op hoger Damrak

ING stijgt opnieuw op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst aan de dag begonnen. Daarmee zette de beursgraadmeter de lijn van een dag eerder voort en werd de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne even terzijde geschoven. ING toonde opnieuw herstel na forse verliezen begin deze week. Elders in Europa lieten de beurzen eveneens een licht positief beeld zien.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in de eerste minuten van de sessie 0,7 procent hoger op 725,66 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1010,25 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tot 0,5 procent.

Op de Amsterdamse beurs was ING opnieuw de grootste stijger bij de grote bedrijven, met een plus van 3 procent. De bank verloor eerder fors vanwege de oorlog in Oekraïne waar het zakelijke klanten heeft. Woensdag maakte ING echter bekend geen nieuwe leningen meer te verstrekken aan Russische klanten.

Chipsbedrijven

Chipbedrijven hielpen ook mee aan de opmars van de AEX. Besi steeg 1,5 procent, ASML kreeg er 1,4 procent bij en ASMI dikte 1,2 procent aan. Staalbedrijf ArcelorMittal steeg opnieuw (plus 2,1 procent) als gevolg van de hogere metaalprijzen door de oorlog in Oekraïne. Prosus was de hekkensluiter met een min van 1,6 procent. Het Chinese techbedrijf Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft, verlaagt de provisie die het vraagt aan gebruikers van zijn WeChat-app.

Chemicaliëndistributeur IMCD steeg 1,2 procent. Dat bedrijf maakte bekend het Britse Evenlode over te nemen, een distributeur van ingrediënten voor de voedsel- en drankenindustrie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Lufthansa

Lufthansa opende de boeken en verkleinde het verlies in het tweede coronajaar aanzienlijk, van 6,7 miljard naar 2,2 miljard euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij denkt zijn resultaat dit jaar weer verder te verbeteren. Door de onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne durft Lufthansa echter geen gedetailleerdere voorspellingen te doen. Het aandeel daalde ruim 4 procent.

Rheinmetall (min 0,5 procent) denkt tot 3000 nieuwe banen te kunnen creëren door de extra investeringen van de Duitse overheid in defensie. Het bedrijf kreeg al een eerste order voor enkele duizenden nieuwe helmen.

Olieprijzen

Renault-dochter AvtoVAZ, producent van de Lada, moet de productie tijdelijk stilleggen vanwege een tekort aan elektronische componenten. Renault daalde 0,2 procent.

De olieprijzen staan opnieuw hoger. Amerikaanse WTI-olie werd 4,4 procent meer waard en kost nu 115,49 dollar voor een vat. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie steeg 5 procent in prijs en kost 118,62 dollar per vat. De euro was 1,1094 dollar waard tegen 1,1105 dollar eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

1 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

2 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

4 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

4 uur geleden
Duitse economieminister bezoekt China na kritiek importheffing EU

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gaat volgende week naar China om daar onder meer te praten over de economische banden met het Aziatische land en politieke ontwikkelingen in de Europese Unie. Woensdag kondigde de Europese Commissie fors hogere importheffingen aan op elektrische auto's uit China. Beide landen zijn daar kritisch over.

5 uur geleden
Softwareconcern Adobe flink hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Adobe behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen behaalde het bedrijf een recordomzet dankzij de sterke groei van zijn cloud-activiteiten. Ook trekt Adobe meer klanten met zijn toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker verhoogde daarnaast de verwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel werd daarop 14 procent hoger gezet. Dat is de sterkste koerswinst in bijna vier jaar tijd.

6 uur geleden