Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING stijgt opnieuw op hoger Damrak

ING stijgt opnieuw op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst aan de dag begonnen. Daarmee zette de beursgraadmeter de lijn van een dag eerder voort en werd de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne even terzijde geschoven. ING toonde opnieuw herstel na forse verliezen begin deze week. Elders in Europa lieten de beurzen eveneens een licht positief beeld zien.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in de eerste minuten van de sessie 0,7 procent hoger op 725,66 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1010,25 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tot 0,5 procent.

Op de Amsterdamse beurs was ING opnieuw de grootste stijger bij de grote bedrijven, met een plus van 3 procent. De bank verloor eerder fors vanwege de oorlog in Oekraïne waar het zakelijke klanten heeft. Woensdag maakte ING echter bekend geen nieuwe leningen meer te verstrekken aan Russische klanten.

Chipsbedrijven

Chipbedrijven hielpen ook mee aan de opmars van de AEX. Besi steeg 1,5 procent, ASML kreeg er 1,4 procent bij en ASMI dikte 1,2 procent aan. Staalbedrijf ArcelorMittal steeg opnieuw (plus 2,1 procent) als gevolg van de hogere metaalprijzen door de oorlog in Oekraïne. Prosus was de hekkensluiter met een min van 1,6 procent. Het Chinese techbedrijf Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft, verlaagt de provisie die het vraagt aan gebruikers van zijn WeChat-app.

Chemicaliëndistributeur IMCD steeg 1,2 procent. Dat bedrijf maakte bekend het Britse Evenlode over te nemen, een distributeur van ingrediënten voor de voedsel- en drankenindustrie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Lufthansa

Lufthansa opende de boeken en verkleinde het verlies in het tweede coronajaar aanzienlijk, van 6,7 miljard naar 2,2 miljard euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij denkt zijn resultaat dit jaar weer verder te verbeteren. Door de onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne durft Lufthansa echter geen gedetailleerdere voorspellingen te doen. Het aandeel daalde ruim 4 procent.

Rheinmetall (min 0,5 procent) denkt tot 3000 nieuwe banen te kunnen creëren door de extra investeringen van de Duitse overheid in defensie. Het bedrijf kreeg al een eerste order voor enkele duizenden nieuwe helmen.

Olieprijzen

Renault-dochter AvtoVAZ, producent van de Lada, moet de productie tijdelijk stilleggen vanwege een tekort aan elektronische componenten. Renault daalde 0,2 procent.

De olieprijzen staan opnieuw hoger. Amerikaanse WTI-olie werd 4,4 procent meer waard en kost nu 115,49 dollar voor een vat. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie steeg 5 procent in prijs en kost 118,62 dollar per vat. De euro was 1,1094 dollar waard tegen 1,1105 dollar eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Overwinning Jack Daniel’s bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel’s, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden. Zo luidt het oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof in een zaak die door de whiskymaker was aangespannen vanwege het speeltje met de naam ‘Bad Spaniels’.

32 minuten geleden
'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

2 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

3 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

3 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

4 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

5 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

5 uur geleden