
ING stijgt op Damrak na vertrek topman
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs deed donderdag een stapje terug. Ook de meeste andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. Op het Damrak verwerkten beleggers de resultaten van onder meer Besi, Air France-KLM, Heijmans en Van Lanschot Kempen. Het aandeel ING werd hoger gezet na de aankondiging van het vertrek van topman Ralph Hamers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 627,30 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 973,85 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 0,2 procent. Londen won een fractie.
Sterkste stijger in de AEX was ING met een winst van 1,4 procent. Hamers vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat vanaf september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS. Hij was sinds 2013 topman bij de bank. NN Group volgde met een plus van 1,3 procent. De activistische investeerder Elliott Management heeft een belang genomen in de verzekeraar. Levensmiddelenconcern Unilever (min 1,6 procent) noteerde ex dividend.
Air France-KLM
In de MidKap kelderde Air France-KLM ruim 7 procent. De luchtvaartcombinatie zag de operationele winst in 2019 met bijna een vijfde dalen. Financieel directeur Frédéric Gagey waarschuwde dat de problemen met het nieuwe coronavirus een hap tot wel 200 miljoen euro uit de operationele winst kunnen nemen in het eerste kwartaal. Chipbedrijf Besi (plus 4,4 procent) ging aan kop na een sterk vierde kwartaal.
Bouwer Heijmans klom 0,4 procent bij de kleinere bedrijven dankzij goed ontvangen jaarcijfers. Het bedrijf merkte wel op dat de stikstof- en PFAS-problematiek de markt voor infrastructuurprojecten onder druk zet. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen voerde afgelopen jaar de winst op en werd beloond met een koersstijging van 1,8 procent.
AXA
In Parijs zakte verzekeraar AXA 2,7 procent na tegenvallende resultaten. De cijfers van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re (min 4 procent) stelden ook teleur. Het Spaanse Telefónica daalde 3,8 procent in Madrid publicatie van de jaarcijfers.
De euro was 1,0792 dollar waard tegen 1,0790 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde een fractie in prijs tot 53,28 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 58,92 dollar per vat.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Veel ondernemers hebben nog corona-belastingschulden openstaan. De Belastingdienst meldt dat 120.785 ondernemers begin deze maand nog niet al hun schulden hadden afgelost. In totaal stond toen nog 5,9 miljard euro aan schulden open.
4 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van gestegen rentes op de financiële markten. Daarmee werden verliezen van tientallen miljarden euro's met beleggingen meer dan gecompenseerd.
15 minuten geledenLONDEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Wall Street heeft voor het eerst weer twee dagen op rij afgesloten met brede koerswinsten sinds de handelsoorlog van Donald Trump recent is geëscaleerd. Beleggers leken woensdag enigszins gekalmeerd door geruststellende woorden van de Amerikaanse president.
7 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Adidas heeft zijn winst in de eerste maanden van dit jaar flink opgevoerd. Sportschoenen in retrostijl als de Samba en Gazelle waren wederom populair. Het was het eerste kwartaal voor Adidas waarin er helemaal geen bijdrage meer was van de Yeezy-sneakers uit de eerdere samenwerking met de Amerikaanse rapper Ye.
7 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van het luxe Italiaanse modemerk Gucci is in het eerste kwartaal gekelderd. Pogingen van moederbedrijf Kering om het roemruchte merk weer populairder te maken zijn tot dusverre op niets uitgelopen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een wijdverbreider gebruik van de euro zou goed zijn voor Europa. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech bij het Peterson Institute in Washington.
10 uur geleden