Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING rekent op nog sterkere daling huizenprijzen in 2023

ING rekent op nog sterkere daling huizenprijzen in 2023

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING rekenen op een nog sterkere daling van de huizenprijzen dan eerder gemeld. De bank verwacht nu dat woningen gemiddeld voor een 6 procent lagere prijs van eigenaar wisselen dan een jaar eerder. In december voorspelde ING nog een daling van 2,5 procent.

De daling zal doorzetten tot het midden van 2024, zo is de verwachting bij ING. Op dat moment liggen de gemiddelde prijzen een tiende lager dan de piek van de huizenprijzen in de zomer van 2022. Eenmaal op het laagste punt beland, liggen de huizenprijzen volgens ING op hetzelfde niveau als in de herfst van 2021.

De huizenmarkt koelt al langer af en in de tweede helft van het jaar daalden de prijzen ieder maand zelfs in vergelijking met de voorgaande maand. Alleen in januari was er een lichte stijging, maar dat lijkt volgens ING vooral een tijdelijke pas op de plaats.

Gestegen hypotheekrente

De belangrijkste oorzaak van de daling dit jaar is de sterke stijging van de hypotheekrente. Mede door het ingrijpen van centrale banken tegen de torenhoge inflatie stegen de aangeboden hypotheekrentes volgens ING gemiddeld 3 procentpunt in 2022. Dat is fors als je bedenkt dat voor veel hypotheken in 2021 rentes van slechts 1 tot 2 procent werden gevraagd.

Die hogere leenkosten raken volgens de bank vooral starters. Mensen die al een huis bezitten kunnen namelijk vaak een regeling afsluiten waarbij ze de rente-afspraken van hun oude hypotheek meenemen.

Meer kans voor starters

Maar volgens economen van ING maken starters door andere ontwikkelingen op de woningmarkt weer wat meer kans op een eigen huis. Zo maakt de verdere regulering van de huursector beleggen in woningen minder aantrekkelijk, waardoor starters minder concurrentie van beleggers te duchten hebben bij de jacht op een huis. Daarnaast blijven de inkomens van veel mensen stijgen, wat weer gunstig kan uitpakken voor het maximale bedrag dat ze kunnen lenen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden