Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING: populariteit occasions zit verduurzaming wagenpark dwars

ING: populariteit occasions zit verduurzaming wagenpark dwars

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar meer tweedehands auto's gekocht dan ooit. Tegelijkertijd bereikte de verkoop van nieuwe auto's het diepste punt sinds 1967. Die populariteit van oudere auto's zit de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark dwars, waarschuwen economen van ING.

Occasions zijn volgens kenners van de bank altijd al populair geweest in Nederland, onder andere omdat hiervoor geen aanschafbelasting (bpm) geldt. Maar door grote chiptekorten in de auto-industrie was het vorig jaar ook voor kopers die wel een nieuw exemplaar wilden kopen moeilijk omdat het aanbod veel kleiner was.

Hierdoor zakte de verkoop van nieuwe auto's met 9 procent in ten opzichte van 2020 tot een totaal van 322.843 stuks. Tegelijkertijd verkochten dealers 1,3 miljoen tweedehands auto's. Daardoor veroudert het Nederlandse wagenpark alleen maar verder, zegt sectoreconoom Rico Luman. "De gemiddelde leeftijd van auto’s is begin 2021 gestegen naar elf jaar en een op de vier auto’s is ouder dan vijftien jaar. Oudere auto’s maken meer kilometers dan voorheen en dat remt de verduurzaming."

Rekeningrijden

Een oplossing om meer nieuwe elektrische of in ieder geval zuinigere auto's de weg op te krijgen zit volgens hem in een speciale vorm van rekeningrijden. Daarbij zouden bezitters van vervuilende auto's per afgelegde kilometer bijvoorbeeld meer moeten betalen dan mensen met schonere auto's.

ING verwacht dat de verkoop van nieuwe auto's dit jaar weer aantrekt, ondanks dat de chiptekorten nog aanhouden in de auto-industrie. Voor 2022 rekent de bank op 370.000 verkochte nieuwe auto's, 22 procent meer dan vorig jaar. Daarvan zal een groter deel elektrisch zijn dan vorig jaar, geholpen door nieuwe subsidies voor particulieren die stekkerauto's onder de 45.000 euro kopen.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

20 minuten geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

21 minuten geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

1 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

2 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

2 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

3 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

3 uur geleden