
ING: machinebouwers moeten innoveren om concurrerender te worden
AMSTERDAM (ANP) - De machine-industrie ondervindt toenemende concurrentie uit China, stellen onderzoekers van ING Research. Ze pleiten voor innovatie om de concurrentiekracht te vergroten. Daarnaast kunnen de forse mogelijke Amerikaanse importheffingen impact hebben op de sector.
De machine-industrie stond de afgelopen jaren bekend als "economische groeiparel", met een jaarlijkse groei van 9,5 procent tussen 2013 en 2023, stellen de onderzoekers. Vooral de chipmachinefabrikanten, onder aanvoering van ASML, droegen daaraan bij. Overige machinemakers bleven echter achter, aldus ING Research. Terwijl het chipmachinesegment tussen 2016 en 2023 jaarlijks 19 procent in omzet groeide, was die groei voor traditionele machinemakers gemiddeld slechts 2,5 procent per jaar.
Ondertussen zet China stevig in op de export van eigen machines. Voorheen waren deze vaak nog van mindere kwaliteit, maar volgens westerse machinefabrikanten zijn de Chinese machines nu kwalitatief beter. Ook de prijs is vaak lager, waardoor klanten steeds vaker voor een Chinees alternatief kiezen. Dat is ook terug te zien in de importcijfers. Zo steeg de Nederlandse machine-import uit China de afgelopen jaren gemiddeld sterker dan de totale import uit dat land.
Meer inzetten op AI
Om concurrerender te worden, moeten machinebouwers volgens ING Research meer inzetten op innovaties, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en digitalisering. Dat geldt voor zowel de interne bedrijfsprocessen als de producten. Ook met klantenservice kunnen Nederlandse en Europese machinefabrikanten zich onderscheiden, omdat die bij concurrenten zoals in China vaak beperkter is.
De onderzoekers merken daarnaast op dat Amerikaanse importheffingen machines fors duurder kunnen maken. De Verenigde Staten zijn een steeds belangrijker exportland geworden voor de Nederlandse machine-industrie. Zo had 8 procent van de machine-export vorig jaar de VS als bestemming, tegenover 6,5 procent in 2022. Ook chipmachinefabrikanten kunnen door de heffingen van 25 procent op alle Europese goederen worden geraakt. Zij droegen namelijk sterk bij aan de exportgroei.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
11 minuten geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
41 minuten geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
1 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
1 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
3 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
4 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ter waarde van 20 miljard dollar (17 miljard euro) ontvangen van Maleisische luchtvaartmaatschappijen. De deals werden beklonken door de Maleisische premier Anwar Ibrahim die een handelsmissie in Europa heeft afgerond.
4 uur geleden