Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING koploper in rode AEX na cijfers, BAM licht omlaag

ING koploper in rode AEX na cijfers, BAM licht omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING was donderdag een positieve uitblinker in de Amsterdamse AEX-index, die een flink verlies liet zien. BAM ging licht omlaag na een handelsupdate. Beleggers verwerkten daarnaast vooral het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente opnieuw fors te verhogen in de strijd tegen de inflatie. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelenbeleggingen.

De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell verklaarde wel dat toekomstige rentestappen mogelijk wel minder fors zullen zijn, maar langer zullen doorgaan om de inflatie op het gewenste niveau van 2 procent te krijgen.

ING (plus 4,6 procent) profiteert net als andere grote banken juist van de hogere rente, die het weer makkelijker maakt om goede marges te maken op kredieten. ING zag de winst in het derde kwartaal wel dalen, maar dat kwam volgens topman Steven van Rijswijk door eenmalige posten. Het financiële concern ziet desondanks ruimte om zijn aandeelhouders te belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te kopen. Ook de Franse concurrent BNP Paribas (plus 0,7 procent) deed afgelopen kwartaal goede zaken dankzij de hogere rentes.

Bouwconcern BAM

BAM (min 0,1 procent) boekte in de eerste negen maanden van het jaar meer winst, mede dankzij de opbrengst van de verkoop van een onderdeel. De omzet nam wel af. De bouwer kampt naar eigen zeggen met de hoge inflatie en toeleveringsproblemen die het resultaat drukten. BAM zakte woensdag bijna 8 procent door de vrees dat een uitspraak van de Raad van State over stikstofwetgeving rond bouwprojecten veel bouwprojecten gaat vertragen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent lager op 658,86 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 900,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,9 procent.

Tech

ASML verloor 3 procent. Nederland en de VS gaan naar verluidt deze maand in gesprek over een beperking op de levering van chipmachines door ASML aan China. Fintechbedrijf Adyen en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield waren de grootste dalers in de AEX, met minnen van dik 3 procent.

In de MidKap ging AMG (plus 6 procent) op kop. De metalenspecialist verhoogde opnieuw zijn verwachtingen voor het hele jaar, nadat het bedrijf in het afgelopen kwartaal weer winst had geboekt na een verlies vorig jaar. Kunstmestproducent OCI, die ook met cijfers kwam, daalde 1 procent. Bij kleinere bedrijven verloor Ordina 5,5 procent na tegenvallende resultaten van de IT-specialist.

Euro- oliekoers

De euro was 0,9783 dollar waard, tegen 0,9862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 88,92 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 95,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rusland wil inkomstenbelasting voor rijken verhogen

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische ministerie van Financiën wil zowel de belastingen voor mensen met een hoog inkomen als de belastingtarieven op bedrijfswinsten verhogen. Met de maatregelen wil Moskou de staatskas versterken. Die is door de langdurige oorlog van Rusland tegen Oekraïne aanzienlijk gekrompen.

2 minuten geleden
Universiteit Leiden: migrant kost overheid minder dan eigen burgers

LEIDEN (ANP) - Migranten kosten Europese overheden minder dan eigen burgers. In veel gevallen is hun bijdrage positiever dan die van de autochtone bevolking. In een aantal landen dragen migranten zelfs netto bij aan de overheidsfinanciën. Dat stellen economen van de Universiteit Leiden.

6 minuten geleden
Doe-het-zelvers gaven meer uit bij winkels Gamma en Karwei

LEUSDEN (ANP) - Klussers hebben vorig jaar meer uitgegeven bij Gamma en Karwei. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van die bouwmarktketens. Klanten spendeerden onder andere meer geld aan energiebesparende oplossingen, zoals isolatie en tochtwering. Maar ook de verkoop van raamdecoratie en spullen voor in de tuin zat in de lift.

8 minuten geleden
Vakbond kondigt eerste staking ooit bij Samsung aan

SEOUL (ANP/AFP) - Samsung Electronics krijgt voor het eerst in zijn bestaan te maken met een staking. Dat kondigde woensdag een vakbond aan die tienduizenden werknemers bij de Zuid-Koreaanse technologiegigant vertegenwoordigt. Mocht de staking doorgaan, dan kan die gevolgen hebben voor de mondiale toeleveringsketens van halfgeleiders.

2 uur geleden
ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

7 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

8 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

8 uur geleden