Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

90 procent van de Nederlanders spaart, aldus de bank. De meeste mensen leggen meer dan 100 euro per maand opzij en meer dan de helft van de Nederlanders heeft dan ook een spaarpot van meer dan 3000 euro.

Onder de groep die minder dan 500 euro spaart, is een "opvallend groot deel" van 32 procent tussen de 50 en 65 jaar oud, zegt ING. Japke Kaastra, hoofd financiële gezondheid bij ING, denkt dat dit kan komen doordat die periode een dure fase is in het leven. "Die groep heeft de hypotheek nog niet helemaal afbetaald en heeft vaak studerende kinderen. Het kan ook zo zijn dat ze door een knik in hun carrière minder gaan verdienen, maar niet in het vizier hebben dat ze misschien ineens in aanmerking komen voor toeslagen." Ze gebruiken dan bijvoorbeeld hun spaargeld om het maandinkomen aan te vullen, legt Kaastra uit.

De 10 procent die niet spaart, houdt aan het einde van de maand geen geld over of heeft naar eigen zeggen een gat in de hand. Nederlanders vinden sparen over het algemeen nuttig en hebben het van huis uit meegekregen. 66-plussers vinden zichzelf er met name goed in. Een op de vijf Nederlanders vindt het juist frustrerend om te sparen.

"Het onderzoek bevestigt het cliché dat Nederlanders spaarzaam zijn, maar maakt ook duidelijk dat lang niet iedereen beschikt over voldoende buffer," zegt Kaastra. In een gezonde spaarpot zit volgens de meeste Nederlanders een bedrag groter dan drie maandinkomens. "Dat klinkt als veel geld, maar als je een eigen huis, auto of studerende kinderen hebt, dan kan dit hard nodig zijn. Eigenlijk zou iedereen minimaal de eigen bijdrage van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening willen hebben", vindt Kaastra.

Meer uit Financieel

CPB ziet arbeidsmigratie niet als oplossing krapte arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie helpt op de langere termijn niet om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, staat in een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). "Meer arbeidsaanbod zorgt namelijk voor meer economische activiteit en daardoor stijgt de vraag naar arbeid vanzelf weer mee", stellen de onderzoekers vast.

2 uur geleden
SOMO: met verkoop ontloopt Shell schuld aan milieuramp in Nigeria

AMSTERDAM (ANP) - Shell mag zich niet terugtrekken uit Nigeria tot een oplossing is gevonden voor de milieuschade die het olie- en gasconcern daar heeft aangericht. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

2 uur geleden
Veehouderij voldoet aan mestregels, maar productie moet omlaag

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij zal in twee jaar tijd minstens 6 procent minder stikstof en 7 procent minder fosfaat moeten gaan produceren om aan de strenger wordende Europese mestregels te voldoen. Het CBS heeft dat uitgerekend. Vorig jaar is de sector binnen de maximaal toegestane hoeveelheden gebleven, meldt het statistiekbureau.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject

NEW YORK (ANP) - Apple is dinsdag gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat het techconcern uit Cupertino stopt met het jarenlange project voor de ontwikkeling van een eigen auto. Veel personeel dat daarbij betrokken was, wordt overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

5 uur geleden
Vakbond roept op tot nieuwe staking grondpersoneel Lufthansa

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking van drie dagen door grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa. Die zou woensdag al moeten beginnen. Volgens de bond zullen reizigers daar deze keer niets van merken.

5 uur geleden
Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling eigen auto

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de 'Apple Car' worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

7 uur geleden
Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

8 uur geleden