
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders
AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.
90 procent van de Nederlanders spaart, aldus de bank. De meeste mensen leggen meer dan 100 euro per maand opzij en meer dan de helft van de Nederlanders heeft dan ook een spaarpot van meer dan 3000 euro.
Onder de groep die minder dan 500 euro spaart, is een "opvallend groot deel" van 32 procent tussen de 50 en 65 jaar oud, zegt ING. Japke Kaastra, hoofd financiële gezondheid bij ING, denkt dat dit kan komen doordat die periode een dure fase is in het leven. "Die groep heeft de hypotheek nog niet helemaal afbetaald en heeft vaak studerende kinderen. Het kan ook zo zijn dat ze door een knik in hun carrière minder gaan verdienen, maar niet in het vizier hebben dat ze misschien ineens in aanmerking komen voor toeslagen." Ze gebruiken dan bijvoorbeeld hun spaargeld om het maandinkomen aan te vullen, legt Kaastra uit.
De 10 procent die niet spaart, houdt aan het einde van de maand geen geld over of heeft naar eigen zeggen een gat in de hand. Nederlanders vinden sparen over het algemeen nuttig en hebben het van huis uit meegekregen. 66-plussers vinden zichzelf er met name goed in. Een op de vijf Nederlanders vindt het juist frustrerend om te sparen.
"Het onderzoek bevestigt het cliché dat Nederlanders spaarzaam zijn, maar maakt ook duidelijk dat lang niet iedereen beschikt over voldoende buffer," zegt Kaastra. In een gezonde spaarpot zit volgens de meeste Nederlanders een bedrag groter dan drie maandinkomens. "Dat klinkt als veel geld, maar als je een eigen huis, auto of studerende kinderen hebt, dan kan dit hard nodig zijn. Eigenlijk zou iedereen minimaal de eigen bijdrage van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening willen hebben", vindt Kaastra.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
32 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden