Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING in kopgroep van voorzichtig herstellende AEX

ING in kopgroep van voorzichtig herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index, die een voorzichtig herstel liet zien. De beurshandel staat vooral in het teken van de centrale banken. Zo houdt Europese Centrale Bank een spoedvergadering vanwege de verkoopgolf en onrust op de obligatiemarkten.

De rentes op staatsobligaties zijn sinds de rentevergadering van de ECB van vorige week namelijk hard opgelopen. Het renteverschil tussen Duitse obligaties en schuldpapier uit de zuidelijke eurolanden, zoals Italië, is daarbij gestegen tot het hoogste niveau in meer dan twee jaar.

Daarnaast wordt gewacht op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting na het slot van de Europese beurshandel het rentetarief in de Verenigde Staten verhogen met 0,75 procentpunt. Dat zou de grootste verhoging zijn sinds 1994. Eerder werd nog gerekend op een rentestap van een half procentpunt, maar de hoge inflatie dwingt de Fed waarschijnlijk tot een hardere ingreep.

MidKap

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 655,26 punten. Dinsdag sloot de graadmeter op het laagste niveau van dit jaar. De MidKap klom 0,9 procent tot 935,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,1 procent. Meevallende economische cijfers uit China boden enige steun aan de beurshandel. De winkelverkopen van het land daalden in mei minder hard dan gevreesd en de industriële productie nam onverwacht toe.

ING dikte 3 procent aan. Fintechbedrijf Adyen, verzekeraar NN Group en zorgtechnologiebedrijf Philips stegen rond de 2 procent. Chipbedrijf Besi, dat een beleggersdag houdt, won 1,1 procent. Olie- en gasconcern Shell voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 1,7 procent.

Kunstmestproducent

In de MidKap won OCI 0,1 procent. De kunstmestproducent gaat zijn ammoniakterminal in de Rotterdamse haven uitbreiden. Daarmee wil het bedrijf vooruitlopen op een vergroening van de economie. Ammoniak zou namelijk als groene brandstof voor de scheepvaart kunnen dienen.

Vivoryon klom 1,8 procent. Het Duitse biotechbedrijf zag het nettoverlies in het eerste kwartaal verder oplopen tot 6,4 miljoen euro. Het bedrijf gaf meer uit aan onderzoek en ontwikkeling en heeft naar eigen zeggen goede vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van zijn behandelingen tegen Alzheimer.

De euro was 1,0478 dollar waard, tegen 1,0416 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 118,82 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 121,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

2 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

17 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

19 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

22 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

1 dag geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

1 dag geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 dag geleden