ING: huizenprijzen stijgen in 2025, maar minder hard dan dit jaar
AMSTERDAM (ANP) - Naar verwachting stijgen de huizenprijzen in Nederland ook volgend jaar, zij het minder hard dan dit jaar. Marktkenners van ING voorzien dat koopwoningen in 2025 ongeveer 4 procent duurder worden. Dit jaar ligt de prijsstijging tussen de 7 en 9 procent, staat in een rapport van het economisch bureau van de bank.
"We verwachten dit jaar een flinke huizenprijsstijging en volgend jaar een afzwakking. Hogere lonen, lagere rentes, verbeterd sentiment en de aanhoudende krapte dragen bij aan verdere huizenprijsstijgingen", aldus de onderzoekers.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal met meer dan 7 procent omhoog gingen vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen met 13,6 procent gestegen.
Hoger brutoloon
ING wijst erop dat hogere lonen zowel de betaalbaarheid van een woning als de maximale leencapaciteit beïnvloeden. "Hogere lonen zorgen voor een betere betaalbaarheid, waardoor woningkopers meer voor een huis kunnen bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek", aldus de bank. Ook de krapte op de woningmarkt drijft de prijzen op, zo werd eerder al bekend.
Koopwoningen worden ook duurder omdat de hypotheekrentes zijn gedaald. Zo bedroeg de gemiddelde hypotheekrente in het eerste kwartaal van dit jaar 4,2 procent, terwijl deze in het laatste kwartaal van vorig jaar nog 4,8 procent was. "Lagere hypotheekrentes dragen bij aan een verbetering van de betaalbaarheid en aan een hogere leencapaciteit. Beide hebben bijgedragen aan de recente huizenprijsstijging." ING verwacht dat hypotheekrentes met een lange rentevaste periode voorlopig stabiel blijven of licht dalen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
5 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
28 minuten geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
1 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
6 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
23 uur geleden