Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en techbedrijven houden AEX in het rood

ING en techbedrijven houden AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten. Na het sterke koersherstel van een dag eerder waren het ING, dat met cijfers kwam, en techbedrijven als Adyen, ASML, Besi en ASMI die de graadmeter in het rood trokken. Verlichtingsproducent Signify en bierbrouwer Heineken stonden bij de winnaars. Bij Heineken kwam dat omdat branchegenoot AB InBev sterke resultaten presenteerde.

ING zakte 0,7 procent in de AEX ondanks beter dan verwachte resultaten van het concern. De bank merkte met name in Duitsland en België een duidelijk toename van de vraag naar beleggingsproducten, nu de spaarrentes heel erg laag zijn en geld op de spaarrekening dus vrijwel niets meer oplevert. Volgens analisten was het goede nieuws echter al in de aandelenkoers verwerkt.

Met een min van 4,4 procent was betalingsverwerker Adyen de grootste daler in de AEX. Chipbedrijven Besi, ASML en ASMI verloren tot 3,5 procent en volgden daarmee de Amerikaanse chipsector. Heineken klom 2,1 procent. Concurrent AB InBev (plus 4,8 procent in Brussel) zag de bierverkopen herstellen in het eerste kwartaal. Signify was koploper in de Amsterdamse hoofdindex met een plus van 3,3 procent.

AEX-index

De AEX-index sloot met een verlies van 0,2 procent op 712,46 punten. De MidKap steeg wel, met 0,4 procent tot 1049,58 punten. Ook elders in Europa was een wisselend beeld te zien. De beurs in Frankfurt leverde een fractie in, terwijl die in Parijs en Londen tot 0,5 procent stegen. Engelse beleggers verwerkten een rentebesluit van de Bank of England die zijn steunmaatregelen in de vorm van obligatieopkoop iets gaat verminderen.

In de MidKap zakte Air France-KLM 2,6 procent. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis en leed opnieuw een zwaar kwartaalverlies.

BioNTech

BioNTech verloor 10,6 procent in Frankfurt. De Duitse farmaceut die samen met Pfizer een coronavaccin heeft ontwikkeld, dreigt flink wat inkomsten te verliezen door het voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. De VS scharen zich achter het plan en ook Brussel is bereid om over het voorstel te praten. Een veel forser verlies werd grotendeels goedgemaakt toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich tegen het plan keerde.

De euro was 1,2054 dollar waard, tegenover 1,2002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 65,16 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 68,56 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe beursweek staat vooral in teken van rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers richten zich in de nieuwe beursweek vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve. Mogelijk is de sterke toename van de inflatie voor de centralebankenkoepel een reden om eerder de rente te verhogen of coronasteunmaatregelen af te bouwen. Maar volgens veel kenners is de hoge inflatie waarschijnlijk tijdelijk van aard. Veel zal dus afhangen wat de beleidsmakers bij Fed woensdag zullen besluiten.

7 uur geleden
EU en Verenigd Koninkrijk ruziën verder over Noord-Ierland

CARDIS BAY (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de kwestie Noord-Ierland zijn zondag weer opgelaaid. Er kwamen onder meer berichten naar buiten dat de Franse president Emmanuel Macron tijdens een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson zou hebben gezegd dat Noord-Ierland niet echt onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk.

7 uur geleden
Samsung: nog geen besluit over stoppen productie budgettelefoon

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Samsung heeft nog niet besloten of de productie van de nieuwe Galaxy S21 Fan Edition moet worden stopgezet. Dat laat het bedrijf weten in een reactie op een bericht van de Zuid-Koreaanse krant Electronic Times, waarin stond dat die beslissing wel was genomen. De oorzaak voor de mogelijke opschorting van de productie zou het wereldwijde chiptekort zijn.

8 uur geleden
Grote aandeelhouder Toshiba eist ontslag bestuurders

TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Een grote aandeelhouder van Toshiba eist het ontslag van vier bestuurders. Dat staat in een brief van 3D Investment Partners aan de bestuurders die persbureau Reuters heeft ingezien. Eerder deze week toonde onderzoek aan dat het Japanse technologie- en elektronicaconcern heeft samengespannen met de Japanse regering om activistische buitenlandse investeerders onder druk te zetten.

9 uur geleden
Oud-topman Van der Veer: Shell wordt gediscrimineerd

AMSTERDAM (ANP) - Shell wordt gediscrimineerd omdat het bedrijf door de rechter wordt gedwongen zijn uitstoot sneller te verminderen, terwijl dat niet geldt voor andere bedrijven. Dat zei oud-topman Jeroen van der Veer in het televisieprogramma Buitenhof.

10 uur geleden
IMF waarschuwt voor grote verschillen in tempo economisch herstel

CARDIS BAY (ANP/RTR) - Het verschil in tempo waarin landen economisch herstellen van de coronacrisis dreigt groter te worden. Dat komt doordat sommige landen moeite hebben om vaccins te bemachtigen. Dat zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen journalisten tijdens de G7-top in Cornwall.

10 uur geleden
G7-landen willen armere landen helpen met infrastructuur

CARBIS BAY (ANP) - De G7, de groep van zeven rijke industrielanden, steunt een nieuw wereldwijd plan om armere landen te helpen bij het aanleggen van verschillende soorten infrastructuur. Volgens het Witte Huis gaat het om een poging om het zogeheten Belt and Road-initiatief van China uit te dagen, waarmee de Chinezen al sinds 2013 aan invloed winnen in veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

1 dag geleden