Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en techbedrijven houden AEX in het rood

ING en techbedrijven houden AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten. Na het sterke koersherstel van een dag eerder waren het ING, dat met cijfers kwam, en techbedrijven als Adyen, ASML, Besi en ASMI die de graadmeter in het rood trokken. Verlichtingsproducent Signify en bierbrouwer Heineken stonden bij de winnaars. Bij Heineken kwam dat omdat branchegenoot AB InBev sterke resultaten presenteerde.

ING zakte 0,7 procent in de AEX ondanks beter dan verwachte resultaten van het concern. De bank merkte met name in Duitsland en België een duidelijk toename van de vraag naar beleggingsproducten, nu de spaarrentes heel erg laag zijn en geld op de spaarrekening dus vrijwel niets meer oplevert. Volgens analisten was het goede nieuws echter al in de aandelenkoers verwerkt.

Met een min van 4,4 procent was betalingsverwerker Adyen de grootste daler in de AEX. Chipbedrijven Besi, ASML en ASMI verloren tot 3,5 procent en volgden daarmee de Amerikaanse chipsector. Heineken klom 2,1 procent. Concurrent AB InBev (plus 4,8 procent in Brussel) zag de bierverkopen herstellen in het eerste kwartaal. Signify was koploper in de Amsterdamse hoofdindex met een plus van 3,3 procent.

AEX-index

De AEX-index sloot met een verlies van 0,2 procent op 712,46 punten. De MidKap steeg wel, met 0,4 procent tot 1049,58 punten. Ook elders in Europa was een wisselend beeld te zien. De beurs in Frankfurt leverde een fractie in, terwijl die in Parijs en Londen tot 0,5 procent stegen. Engelse beleggers verwerkten een rentebesluit van de Bank of England die zijn steunmaatregelen in de vorm van obligatieopkoop iets gaat verminderen.

In de MidKap zakte Air France-KLM 2,6 procent. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis en leed opnieuw een zwaar kwartaalverlies.

BioNTech

BioNTech verloor 10,6 procent in Frankfurt. De Duitse farmaceut die samen met Pfizer een coronavaccin heeft ontwikkeld, dreigt flink wat inkomsten te verliezen door het voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. De VS scharen zich achter het plan en ook Brussel is bereid om over het voorstel te praten. Een veel forser verlies werd grotendeels goedgemaakt toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich tegen het plan keerde.

De euro was 1,2054 dollar waard, tegenover 1,2002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 65,16 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 68,56 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EasyJet onderuit op beurs na plots vertrek operationeel directeur

AMSTERDAM (ANP) - EasyJet was maandag een grote verliezer op de Europese beurzen. De operationeel directeur van de Britse luchtvaartmaatschappij vertrok plotseling, net nu de prijsvechter kampt met veel geannuleerde vluchten en stakingen. Verder was het beeld bij beleggers op deze eerste dag van de week gemengd. Iedereen bleef terughoudend door de zorgen over een mogelijke recessie.

3 minuten geleden
Wall Street viert Onafhankelijkheidsdag, beurzen gesloten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag de hele dag dicht vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Dinsdag opent Wall Street weer zijn deuren.

2 uur geleden
Miljoenen om bedrijven aan energiebesparingsplicht te houden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt de komende vier jaar bij elkaar 56 miljoen euro extra uit voor handhaving van de energiebesparingsplicht voor bedrijven. Het geld is bedoeld voor versterking van de omgevingsdiensten, die er namens gemeenten en provincies op toezien dat bedrijven zich houden aan milieuregels en voorwaarden voor vergunningen.

3 uur geleden
Brussels Airlines schrapt vluchten, piloten SAS willen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De problemen in de luchtvaart spelen duidelijk niet alleen op Schiphol. Brussels Airlines maakte bekend nog eens vijfhonderd vluchten uit het schema te halen in de maanden juli en augustus. Met de annuleringen komt de luchtvaartmaatschappij tegemoet aan de vraag van piloten en cabinepersoneel om de werkdruk te verminderen. Ondertussen dreigen piloten van het Scandinavische SAS het werk neer te leggen.

4 uur geleden
Recordomzet Suezkanaal na verhogingen doorvaarttarieven

CAÏRO (ANP/AFP) - Het Suezkanaal heeft in het afgelopen boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 7 miljard dollar (zo'n 6,7 miljard euro). De omzetstijging volgde op de verhogingen van de tarieven voor het gebruik van de belangrijke Egyptische waterweg. Dat meldde de Suez Canal Authority (SCA).

4 uur geleden
Duitsland kijkt naar redding energiebedrijf Uniper

DÜSSELDORF (ANP) - Duitsland is bereid energiebedrijf Uniper te redden, maar wil de mogelijkheden daarvoor vastleggen in een nieuwe wet over energiezekerheid. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Als onderdeel van de redding zou de Duitse staat een belang in Uniper kunnen nemen. De coronasteun aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa wordt daarbij als voorbeeld genomen.

4 uur geleden
ECB zet meer in op groene obligaties

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank maakte maandag bekend zijn portefeuille bedrijfsobligaties te gaan vergroenen. De toezichthouder zet in op "betere klimaatprestaties" en kiest daarom voor het koolstofvrij maken van zijn investeringen.

5 uur geleden