Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en chipbedrijven drukken AEX in het rood

ING en chipbedrijven drukken AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index gaf donderdag terrein prijs na het sterke koersherstel een dag eerder. Beleggers kregen opnieuw een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten te verwerken. Op het Damrak werd ING lager gezet na een handelsbericht. Ook de chipbedrijven gingen omlaag. Bierbrouwer Heineken wist daarentegen mee te liften op de sterke resultaten van concurrent AB InBev en behoorde tot de sterkste stijgers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in het rood op 710,82 punten. De hoofdindex won woensdag nog 2,5 procent. De MidKap daalde een fractie tot 1045,68 punten. Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen bleef vrijwel vlak in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England.

ING zakte 1,8 procent in de AEX ondanks beter dan verwachte resultaten van het concern. De bank merkte met name in Duitsland en België een duidelijk toename van de vraag naar beleggingsproducten, nu de spaarrentes heel erg laag zijn en geld op de spaarrekening dus vrijwel niets meer oplevert. Volgens analisten was het goede nieuws echter al in de aandelenkoers verwerkt.

Air France-KLM

Ook ArcelorMittal (min 0,5 procent) ging omlaag, terwijl het staalconcern naar eigen zeggen het sterkste kwartaal in tien jaar tijd achter de rug heeft. De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML zakten tot bijna 3 procent in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. Heineken klom 2 procent. Concurrent AB InBev (plus 4,5 procent) zag de bierverkopen herstellen in het eerste kwartaal. De grootste brouwer ter wereld krijgt ook een nieuwe topman.

In de MidKap zakte Air France-KLM dik 2 procent. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis en leed opnieuw een zwaar kwartaalverlies. Topman Benjamin Smith sprak wel de hoop uit dat vaccinatieprogramma's en de invoering van reispassen ervoor zullen zorgen dat het vliegverkeer weer op gang komt.

BioNTech

BioNTech kelderde 17 procent in Frankfurt. De Duitse farmaceut die samen met Pfizer een coronavaccin heeft ontwikkeld, dreigt flink wat inkomsten te verliezen door het voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. De VS scharen zich achter het plan en ook Brussel is bereid om over het voorstel te praten. Ontwikkelingslanden vinden al langer dat de vaccins niet beschermd zouden moeten worden, zodat ook minder rijke landen hun bevolking sneller kunnen vaccineren tegen het coronavirus.

De euro was 1,2049 dollar waard, tegenover 1,2002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 65,31 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 68,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

5 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden