Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en chipbedrijven ASMI en ASML stuwen AEX

ING en chipbedrijven ASMI en ASML stuwen AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs was vrijdag een positieve uitschieter in Europa. De stemming op het Damrak werd gesteund door sterke resultaten van het financiƫle concern ING en beursintermediair Flow Traders. Ook de Nederlandse chipbedrijven ASMI en ASML gingen verder omhoog door de sterke wereldwijde vraag naar chips. De andere Europese beursgraadmeters lieten een gemengd beeld zien.

ING (plus 4,8 procent) voerde de stijgers aan bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. De bank zag de winst in coronajaar 2020 halveren, maar presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht. ING profiteerde van de aanhoudende vraag naar hypotheken. Ook gingen meer klanten beleggen door de lage spaarrente. Analisten van Morgan Stanley spraken van solide cijfers van de bank. Ook het vooruitzicht dat ING mogelijk later dit jaar meer dividend zal uitkeren viel goed bij beleggers. Concurrent ABN AMRO won 2 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,9 procent op 670,51 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1008,15 punten. De beurs in Frankfurt zakte 0,5 procent en Parijs verloor een fractie. Londen bleef vrijwel vlak. De Britse economie kromp vorig jaar met bijna 10 procent door de coronacrisis. Dat was de grootste terugval sinds 1709.

Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinemaker ASML stegen dik 2 procent, na berichten dat de Amerikaanse overheid agressieve stappen wil nemen om het chiptekort in de autosector aan te pakken. De chipbedrijven gingen donderdag ook al fors omhoog door geluiden dat de Europese Unie overweegt een eigen chipfabriek te bouwen. Wereldwijd zit de vraag naar chips flink in de lift doordat de coronacrisis de verkoop van elektronische apparaten voor thuisgebruik heeft aangejaagd.

Flow Traders was veruit de sterkste stijger in de MidKap met een koerssprong van ruim 11 procent. De zogenoemde flitshandelaar, die gebruik maakt van supersnelle computers en slimme software, profiteerde in 2020 volop van de grote onrust op de beurzen. Door de pandemie werden veel meer aandelen verhandeld en boekte het bedrijf flink meer winst. Financieel dienstverlener Intertrust sloot de rij met een verlies van 2,8 procent, na tegenvallende resultaten. Wereldhave steeg 2 procent. De eigenaar van veel winkelvastgoed zag de huurinkomsten in 2020 flink dalen en wil zich meer gaan richten op de woningmarkt.

De euro stond op 1,2105 dollar tegenover 1,2126 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 57,81 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 60,76 dollar.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

49 minuten geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

1 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

20 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

22 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden