Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en Aegon helpen AEX aan winst, Prosus hard onderuit

ING en Aegon helpen AEX aan winst, Prosus hard onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index boekte maandag een kleine winst dankzij forse koerswinsten van ING en Aegon. De banken en verzekeraars zaten in de lift door de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente later deze week zal gaan verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken. Techinvesteerder Prosus ging daarentegen flink onderuit door een zware verkoopgolf in de Chinese techsector.

De hoop op een doorbraak in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zorgde daarbij voor voorzichtig optimisme bij beleggers. De twee landen zullen de gesprekken maandag per videoverbinding voortzetten. Ook zou de Russische president Vladimir Poetin bereid zijn om zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski te ontmoeten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 676,93 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 1009,94 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 1,6 procent. De DAX in Frankfurt dikte 2,6 procent aan onder aanvoering van Deutsche Bank (plus 9 procent).

ING

ING, Aegon en NN Group gingen aan kop in de AEX met winsten tot 6 procent. Prosus (min 10 procent) bungelde onderaan na een zwaar koersverlies van het Chinese internetconcern Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal hangt Tencent mogelijk een recordboete boven het hoofd omdat zijn betaaldienst WeChat Pay niet zou voldoen aan de anti-witwasregels van Beijing.

ASMI klom 2,7 procent na een kleine overname. Het chipbedrijf koopt het Amerikaanse Reno Sub-Systems dat systemen levert voor de bouw van chipmachines. Branchegenoten ASML en Besi stegen tot 3 procent.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway zakte 8 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl won vrijdag nog 14 procent door geruchten dat het concern de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub toch zou willen verkopen.

AkzoNobel won 3,6 procent. Het verfconcern houdt er rekening mee dat zijn Russische activiteiten zullen instorten vanwege de westerse sancties. Omdat Akzo er al rekening mee hield dat zijn Russische activiteiten snel uiteen zouden vallen, heeft het volgens topman Thierry Vanlancker weinig zin om te proberen zich terug te trekken uit het land. Akzo heeft vier verffabrieken in Rusland.

De olieprijzen gingen omlaag na de wilde prijsschommelingen afgelopen week. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,9 procent minder op 103,89 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper op 108,28 dollar per vat. De euro was 1,0959 dollar waard, tegen 1,0934 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

34 minuten geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

1 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

4 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

4 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

4 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

6 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

6 uur geleden