Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en ABN AMRO stijgen flink op beurs na steun Credit Suisse

ING en ABN AMRO stijgen flink op beurs na steun Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn donderdag net als andere Europese banken flink omhooggegaan op de aandelenbeurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. De geplaagde Zwitserse bank, die woensdag bijna een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen, toonde eveneens herstel. De belofte van de Zwitserse centrale bank om Credit Suisse te steunen zorgde voor opluchting bij beleggers.

Credit Suisse kondigde in de nacht van woensdag op donderdag al aan dik 50 miljard euro te lenen van de centrale bank om zijn financiële positie te versterken. Het aandeel maakte een koerssprong van 30 procent in Zürich.

De Zwitserse bank stond al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Een opmerking van de voorzitter van de Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, zorgde woensdag echter voor paniek. Hij zei absoluut niet van plan te zijn extra te investeren in de bank. De voorzitter legde echter uit dat dit niet kon wegens geldende regels en dat Credit Suisse ook niet om hulp heeft gevraagd. Volgens de voorzitter was de koersval dan ook "volledig ongegrond".

Aegon en NN Group in de plus

ING dikte ruim 2 procent aan. Ook verzekeraars Aegon en NN Group veerden op en lieten plussen zien tot 1,7 procent. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 720,97 punten. Een dag eerder kelderde de hoofdindex nog 2,9 procent. De MidKap steeg 1,2 procent tot 941,69 punten dankzij een koerswinst van dik 2 procent van ABN AMRO.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij. In Frankfurt steeg Deutsche Bank dik 3 procent en de grote Franse bank BNP Paribas won 2 procent in Parijs. In Londen klom Barclays 3 procent.

Beleggers kijken nu in spanning uit naar de reactie van de Europese Centrale Bank (ECB) op de recente onrust in de bankensector. De ECB komt later op de dag met het rentebesluit. Algemeen werd verwacht dat de centrale bank de rente in de eurozone opnieuw met een half procentpunt zou gaan verhogen om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Door de onrust in de bankensector zal de ECB mogelijk besluiten tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0617 dollar waard, tegen 1,0580 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden iets op na de forse dalingen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 68,03 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 74,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

3 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

8 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

8 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

10 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

10 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

11 uur geleden