Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en ABN AMRO stijgen flink op beurs na steun Credit Suisse

ING en ABN AMRO stijgen flink op beurs na steun Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn donderdag net als andere Europese banken flink omhooggegaan op de aandelenbeurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. De geplaagde Zwitserse bank, die woensdag bijna een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen, toonde eveneens herstel. De belofte van de Zwitserse centrale bank om Credit Suisse te steunen zorgde voor opluchting bij beleggers.

Credit Suisse kondigde in de nacht van woensdag op donderdag al aan dik 50 miljard euro te lenen van de centrale bank om zijn financiële positie te versterken. Het aandeel maakte een koerssprong van 30 procent in Zürich.

De Zwitserse bank stond al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Een opmerking van de voorzitter van de Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, zorgde woensdag echter voor paniek. Hij zei absoluut niet van plan te zijn extra te investeren in de bank. De voorzitter legde echter uit dat dit niet kon wegens geldende regels en dat Credit Suisse ook niet om hulp heeft gevraagd. Volgens de voorzitter was de koersval dan ook "volledig ongegrond".

Aegon en NN Group in de plus

ING dikte ruim 2 procent aan. Ook verzekeraars Aegon en NN Group veerden op en lieten plussen zien tot 1,7 procent. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 720,97 punten. Een dag eerder kelderde de hoofdindex nog 2,9 procent. De MidKap steeg 1,2 procent tot 941,69 punten dankzij een koerswinst van dik 2 procent van ABN AMRO.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij. In Frankfurt steeg Deutsche Bank dik 3 procent en de grote Franse bank BNP Paribas won 2 procent in Parijs. In Londen klom Barclays 3 procent.

Beleggers kijken nu in spanning uit naar de reactie van de Europese Centrale Bank (ECB) op de recente onrust in de bankensector. De ECB komt later op de dag met het rentebesluit. Algemeen werd verwacht dat de centrale bank de rente in de eurozone opnieuw met een half procentpunt zou gaan verhogen om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Door de onrust in de bankensector zal de ECB mogelijk besluiten tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0617 dollar waard, tegen 1,0580 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden iets op na de forse dalingen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 68,03 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 74,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

36 minuten geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

3 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

20 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

22 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

22 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

1 dag geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden