Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en ABN AMRO stijgen flink op beurs na steun Credit Suisse

ING en ABN AMRO stijgen flink op beurs na steun Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn donderdag net als andere Europese banken flink omhooggegaan op de aandelenbeurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. De geplaagde Zwitserse bank, die woensdag bijna een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen, toonde eveneens herstel. De belofte van de Zwitserse centrale bank om Credit Suisse te steunen zorgde voor opluchting bij beleggers.

Credit Suisse kondigde in de nacht van woensdag op donderdag al aan dik 50 miljard euro te lenen van de centrale bank om zijn financiële positie te versterken. Het aandeel maakte een koerssprong van 30 procent in Zürich.

De Zwitserse bank stond al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Een opmerking van de voorzitter van de Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, zorgde woensdag echter voor paniek. Hij zei absoluut niet van plan te zijn extra te investeren in de bank. De voorzitter legde echter uit dat dit niet kon wegens geldende regels en dat Credit Suisse ook niet om hulp heeft gevraagd. Volgens de voorzitter was de koersval dan ook "volledig ongegrond".

Aegon en NN Group in de plus

ING dikte ruim 2 procent aan. Ook verzekeraars Aegon en NN Group veerden op en lieten plussen zien tot 1,7 procent. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 720,97 punten. Een dag eerder kelderde de hoofdindex nog 2,9 procent. De MidKap steeg 1,2 procent tot 941,69 punten dankzij een koerswinst van dik 2 procent van ABN AMRO.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij. In Frankfurt steeg Deutsche Bank dik 3 procent en de grote Franse bank BNP Paribas won 2 procent in Parijs. In Londen klom Barclays 3 procent.

Beleggers kijken nu in spanning uit naar de reactie van de Europese Centrale Bank (ECB) op de recente onrust in de bankensector. De ECB komt later op de dag met het rentebesluit. Algemeen werd verwacht dat de centrale bank de rente in de eurozone opnieuw met een half procentpunt zou gaan verhogen om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Door de onrust in de bankensector zal de ECB mogelijk besluiten tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0617 dollar waard, tegen 1,0580 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden iets op na de forse dalingen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 68,03 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 74,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

10 minuten geleden
Pro-Palestijnse boycots zetten druk op resultaten McDonald's

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De pro-Palestijnse boycots tegen McDonald's zetten druk op de resultaten van de fastfoodketen. In de eerste drie maanden van het jaar was de omzetgroei bijna acht keer lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

21 minuten geleden
Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei was sterker dan verwacht, na tien moeilijke kwartalen, meldt onderzoeksbureau Canalys. Samsung leverde in tegenstelling tot heel 2023 in het eerste kwartaal weer meer telefoons af dan concurrent Apple.

42 minuten geleden
Coca-Cola verkoopt iets meer frisdrank, maar maakt minder winst

ATLANTA (ANP) - Coca-Cola verkocht in de eerste drie maanden van het jaar iets meer frisdrank dan in dezelfde periode vorig jaar, maar maakte daarbij minder winst. Een verklaring geeft het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta niet, maar uit de cijfers is te herleiden dat wisselkoersschommelingen een rol spelen.

43 minuten geleden
Air France-KLM sluit schrappen banen niet uit bij kostenbesparing

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM zoekt actief naar manieren om de kosten verder terug te dringen. Ook het schrappen van banen behoort tot de mogelijkheden, al is dat plan nog niet concreet, zei financieel topman Steven Zaat van het luchtvaartconcern in een toelichting op de kwartaalresultaten. Er werken zo'n 73.000 mensen bij het bedrijf.

1 uur geleden
Chinees technologieconcern Huawei maakt 564 procent meer winst

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Huawei zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar met 564 procent stijgen. Deze cijfers heeft het bedrijf aan de Chinese overheid geleverd. Omgerekend bedraagt de winst ruim 2,5 miljard euro.

1 uur geleden
Dreigende staking slagerijmedewerkers opgeschort

UTRECHT (ANP) - De dreigende staking in slagerijen in Brabant, Gelderland en Noord-Holland woensdag is opgeschort, meldt FNV. De vakbond kondigde dit weekend de werkonderbreking aan, maar werkgevers hebben inmiddels een verbeterd loonbod gedaan voor een nieuwe cao en FNV legt dat voorstel nu voor aan de leden. Tot en met zeker 8 mei leggen slagerijmedewerkers volgens FNV daarom niet hun werk neer.

1 uur geleden