Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en ABN aan kop in hogere AEX, Ordina stijgt na overname

ING en ABN aan kop in hogere AEX, Ordina stijgt na overname

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak wist zich dinsdag verder te herstellen onder aanvoering van ING en ABN AMRO. De banken veerden verder op na de reddingsactie van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die zondag werd overgenomen door concurrent UBS. Ordina behoorde eveneens tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De ICT-dienstverlener heeft overeenstemming bereikt met zijn Franse branchegenoot Sopra Steria over een overname.

Op de andere Europese beurzen was de stemming ook positief. Nu de rust in de bankensector enigszins is teruggekeerd gaat de aandacht uit naar de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Beleggers zijn benieuwd of de recente onrust bij de banken nog van invloed zal zijn op het rentebesluit van de Fed. Daarbij wordt gehoopt dat de centrale bank de rente minder sterk zal verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren.

De AEX noteerde rond het middaguur 1,5 procent hoger op 739,60 punten. De MidKap klom 1,9 procent tot 954,33 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent. De DAX in Frankfurt won 1,7 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van het Duitse investeerdersvertrouwen. De zogeheten ZEW-index, die het vertrouwen meet, nam voor het eerst in zes maanden af.

Kopgroep

ING dikte 4,6 procent aan en ABN AMRO klom 4,2 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omhoog en wonnen tot 3,5 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal stond ook in de kopgroep met een plus van 4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM en dataleverancier RELX waren de enige dalers in de AEX met minnen tot 0,7 procent.

In de MidKap stonden metalengroep AMG en luchtvaartcombinatie Air France-KLM bovenaan met winsten van 3,7 procent. Flitshandelaar Flow Traders was de enige verliezer met een min van 0,7 procent.

UBS

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van 23 procent. Het bod van Sopra Steria waardeert het bedrijf op zo'n 518 miljoen euro. De partijen verwachten de deal in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. Na de overname zal Ordina van de Amsterdamse beurs verdwijnen.

UBS klom bijna 4 procent in Zürich. De kredietbeoordelaars Moody's en S&P hebben de vooruitzichten voor de Zwitserse bank verlaagd na de overname van Credit Suisse. RWE won 2 procent in Frankfurt. Het Duitse energieconcern verwacht dit jaar meer dividend uit te keren.

De euro was 1,0754 dollar waard, tegen 1,0695 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent in prijs tot 68,60 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 74,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Unilever hoger op Damrak na plan voor schrappen kantoorbanen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever stond vrijdag bij de winnaars op een positief gestemd Damrak. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Het aandeel werd 0,8 procent hoger gezet in de AEX.

1 uur geleden
Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

DIEMEN (ANP) - Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe, grote warmtenetten die al gebouwde woningen verwarmen. De energiemaatschappij vreest dat de kosten daarvan zo hoog zullen zijn dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen, zonder daar zelf verliezen op te lijden. Hierdoor gaan plannen voor de aansluiting van 7000 tot 15.000 woningen op 'stadswarmte' niet door, zegt Ahmed Abdisalaam van Vattenfall Warmte.

1 uur geleden
Winstwaarschuwing Lufthansa na zwak tweede kwartaal

FRANKFURT (ANP/DPA/AFP) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verlaagd, na een zwak tweede kwartaal. Het bedrijf wijst onder meer op lagere ticketprijzen, hogere kosten en vertragingen bij leveringen van nieuwe vliegtuigen.

2 uur geleden
JPMorgan en Wells Fargo dalen op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase en Wells Fargo gingen vrijdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de twee grote Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, zag de winst en omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen dan verwacht. De bank deed vooral goede zaken met zijn investeringsactiviteiten, maar moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook waarschuwde topman Jamie Dimon dat de inflatie en de rentetarieven mogelijk hoger blijven dan de markt verwacht. Het aandeel werd ruim 2 procent lager gezet.

3 uur geleden
Recordwinst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Stijgende provisies voor zakenbankiers droegen bij aan de winst. Ondanks de onzekerheid door de naderende verkiezingen in de VS en wereldwijde geopolitieke problemen, nemen de fusies en overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven weer toe.

4 uur geleden
Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

4 uur geleden
Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

4 uur geleden