Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en ABN aan kop in hogere AEX, Ordina stijgt na overname

ING en ABN aan kop in hogere AEX, Ordina stijgt na overname

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak wist zich dinsdag verder te herstellen onder aanvoering van ING en ABN AMRO. De banken veerden verder op na de reddingsactie van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die zondag werd overgenomen door concurrent UBS. Ordina behoorde eveneens tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De ICT-dienstverlener heeft overeenstemming bereikt met zijn Franse branchegenoot Sopra Steria over een overname.

Op de andere Europese beurzen was de stemming ook positief. Nu de rust in de bankensector enigszins is teruggekeerd gaat de aandacht uit naar de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Beleggers zijn benieuwd of de recente onrust bij de banken nog van invloed zal zijn op het rentebesluit van de Fed. Daarbij wordt gehoopt dat de centrale bank de rente minder sterk zal verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren.

De AEX noteerde rond het middaguur 1,5 procent hoger op 739,60 punten. De MidKap klom 1,9 procent tot 954,33 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent. De DAX in Frankfurt won 1,7 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van het Duitse investeerdersvertrouwen. De zogeheten ZEW-index, die het vertrouwen meet, nam voor het eerst in zes maanden af.

Kopgroep

ING dikte 4,6 procent aan en ABN AMRO klom 4,2 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omhoog en wonnen tot 3,5 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal stond ook in de kopgroep met een plus van 4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM en dataleverancier RELX waren de enige dalers in de AEX met minnen tot 0,7 procent.

In de MidKap stonden metalengroep AMG en luchtvaartcombinatie Air France-KLM bovenaan met winsten van 3,7 procent. Flitshandelaar Flow Traders was de enige verliezer met een min van 0,7 procent.

UBS

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van 23 procent. Het bod van Sopra Steria waardeert het bedrijf op zo'n 518 miljoen euro. De partijen verwachten de deal in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. Na de overname zal Ordina van de Amsterdamse beurs verdwijnen.

UBS klom bijna 4 procent in Zürich. De kredietbeoordelaars Moody's en S&P hebben de vooruitzichten voor de Zwitserse bank verlaagd na de overname van Credit Suisse. RWE won 2 procent in Frankfurt. Het Duitse energieconcern verwacht dit jaar meer dividend uit te keren.

De euro was 1,0754 dollar waard, tegen 1,0695 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent in prijs tot 68,60 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 74,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

3 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

5 uur geleden