
ING bij winnaars op beurs ondanks klimaatzaak tegen bank
AMSTERDAM (ANP) - ING is vrijdag met winst de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam, ondanks een aankondiging van een rechtszaak door Milieudefensie tegen de Nederlandse bank. De milieuorganisatie, die eerder succes behaalde in een klimaatzaak tegen Shell, wil via de rechter afdwingen dat ING de samenwerking met vervuilende bedrijven stopt. Het aandeel sloot 0,4 procent hoger.
ING blijft geloven in de eigen klimaataanpak. "Als het nodig is, zullen we uiteraard voor de rechter verschijnen", verklaarde het financiële concern. Tegelijkertijd benadrukte ING dat duurzaamheid al deel uitmaakt van de eigen strategie. Zo kondigde de bank vorige maand nog aan tegen 2040 te stoppen met het financieren van de exploratie en productie van olie en gas.
Nadat het nieuws over de klimaatzaak naar buiten was gekomen, liep de dagwinst van het aandeel wel wat terug. Even later veerde de koers echter weer iets op. ING maakte vrijdagmiddag ook plannen bekend om minder afhankelijk te worden van rente-inkomsten, en de inkomsten uit provisies te willen verhogen. Beleggers konden daar ook op reageren.
Rentegebonden inkomsten
"Ongeveer 80 procent van onze inkomsten is rentegebonden, wat ook voor Europese begrippen erg hoog is", zei topman Steven van Rijswijk in een vrijdag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg op de bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos. "We moeten diversifiëren." Andere Europese banken zeiden eerder ook al stappen daartoe te ondernemen, omdat ze er rekening mee houden dat de flink gestegen rente weer gaat dalen.
De stemming op Europese beurzen was vrijdag gemengd. De AEX-index in Amsterdam ging 0,1 procent hoger de handel uit op 778,89 punten. De Midkap, de graadmeter voor de middelgrote fondsen, ging wel omlaag, met 0,8 procent naar 874,98 punten. In de Midkap kelderde Corbion meer dan 10 procent na een adviesverlaging. Het speciaalchemiebedrijf werd door analisten van ING op de verkooplijst gezet.
In Frankfurt en Parijs zakten de belangrijkste beursindexen tot 0,4 procent, de graadmeter in Londen eindigde juist licht in de plus. De euro was eind van de beursdag daarnaast 1,0887 dollar waard, tegen 1,0869 dollar een dag eerder. Verder gingen de olieprijzen wat omlaag. Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 73,61 dollar per vat. Een vat Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 78,64 dollar.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
27 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
29 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
2 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden