Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING: beleggersvertrouwen krabbelt weer wat op

ING: beleggersvertrouwen krabbelt weer wat op

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen onder beleggers zit weer in de lift. Dat ziet de ING in de BeleggersBarometer, waarmee het maandelijks het sentiment onder beleggers peilt. Wel blijft het vertrouwen laag.

Beleggers verwachten dat de de AEX de komende drie maanden zal stijgen en dat dit ook van invloed zal zijn op de eigen beleggingen. Ook maakten minder beleggers in de afgelopen maand verlies. Hierdoor is de stemming positiever dan een maand geleden. De graadmeter van ING voor het beleggersvertrouwen steeg van 69 punten in juli naar 85 punten in augustus.

Beleggers zijn zich wel meer zorgen gaan maken over de inflatie. Slechts een kwart van de beleggers heeft vertrouwen in de maatregelen die de Europese Centrale Bank nam om de inflatie te beteugelen. Het vertrouwen in de Nederlandse overheid is nog lager. 78 procent van de beleggers denkt dat de overheid niet in staat is om het koopkrachtverlies aan te pakken.

Minder risicovol

Ondanks het verlies aan koopkracht past driekwart van de beleggers zijn gedrag vooralsnog niet aan. De groep die dit wel doet is minder risicovol gaan beleggen. "We zien dat minder beleggers maandelijks geld overhouden om te beleggen. Het verlies aan koopkracht lijkt nu ook beleggers te treffen", zegt Bob Homan, hoofd van ING Investment Office.

Hoewel het vertrouwen in de lift zit, staat de index nog lang niet op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne, toen de stand op 107 punten stond. Een stand boven de honderd punten wijst op een optimistische stemming, alles daaronder juist op pessimisme.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

7 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

10 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

11 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

13 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

14 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden