Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING: beleggersvertrouwen klimt op na dieptepunt

ING: beleggersvertrouwen klimt op na dieptepunt

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen onder beleggers zit weer in de lift na het dieptepunt van oktober. Dat komt vooral doordat beleggers meer vertrouwen hebben in de waarde van de eigen beleggingsportefeuille, aldus ING in zijn BeleggersBarometer, waarmee het maandelijks het sentiment onder beleggers peilt. Ook over de economische situatie in Nederland oordelen beleggers iets minder negatief dan een maand geleden. Hetzelfde geldt ook voor de eigen financiële situatie.

De graadmeter van ING voor het beleggersvertrouwen steeg van 56 in oktober naar 70 punten in november. Vorige maand stond de graadmeter op het laagste punt sinds het begin van de metingen 20 jaar geleden. De afgelopen maand hebben minder beleggers verlies geleden in vergelijking met oktober. Vorige maand ging het om krap de helft van de beleggers. Deze maand is dat nog geen derde van de effectenbezitters.

Verder maakte een derde van de beleggers de afgelopen maand winst. Het gemiddelde rendement lag daarbij op 5,7 procent. ING legt uit dat de beurzen de afgelopen maand weer flink in de lift zaten. Dat gold vooral in Europa. De AEX-index op Beursplein 5 liet een herstel van ruim 10 procent zien. De Duitse Dax-index steeg bijna 20 procent. Evengoed staan beide graadmeters dit jaar nog op een verlies van zo'n 10 procent.

ASML

Beleggers hebben, zoals de laatste tijd vaker het geval is, de meeste fiducie in ASML, gevolgd door Shell en ING. Verder blijft de geopolitiek volgens beleggers de meeste invloed op de beurs houden. Maar dit wordt wel minder. De wereldeconomie en de inflatie spelen ook een belangrijke rol. Verder zijn beleggers ontevredener over het beursjaar dan dat zij in augustus waren.

Vanwege het 20-jarige bestaan van de BeleggersBarometer vroeg ING ook wat in deze periode de meeste impact had op de beurs. Daaruit kwam de financiële crisis uit 2008 als eerste uit de bus. De corona- en koopkrachtcrisis volgen volgens ING op grote afstand. Verder wordt de technologische vooruitgang als belangrijkste ontwikkeling gezien.

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

1 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

2 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

4 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

4 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

5 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

6 uur geleden