
Infrastructuurpakket VS met steun van beide partijen door Senaat
WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond (lokale tijd) ingestemd met een enorm pakket van grofweg 1 biljoen dollar (ongeveer 844 miljard euro) aan investeringen in de veelal verouderde infrastructuur. Het plan, waar al maanden over gesteggeld wordt, werd aangenomen met 67 stemmen voor en 32 stemmen tegen, nadat alle 50 Democratische en 17 Republikeinse senatoren ermee instemden. De steun van de Republikeinen was nodig voor een meerderheid in de Senaat.
De Amerikaanse president Joe Biden schreef na de stemming op Twitter dat de "historische deal" betekent dat de grootste Amerikaanse investering van deze eeuw door kan gaan. "Dit zal de economie doen groeien, banen creëren en Amerika klaarstomen voor de toekomst", schreef Biden over het pakket dat door de Democratische partij is opgesteld.
Vorige week werd het plan, dat een financiële injectie moet worden in wegen, bruggen en havens, nog door de Republikeinen van tafel geveegd. De Democraten en Republikeinen konden het lange tijd niet eens worden over de besteding van het geld. "Het was niet gemakkelijk een akkoord te bereiken", schrijven de senatoren in een gezamenlijke verklaring.
Een bedrag van 110 miljard dollar wordt gereserveerd voor wegen en bruggen, 73 miljard gaat naar het elektriciteitsnetwerk, 66 miljard is bedoeld voor het spoornetwerk, 65 miljard voor internettoegang, 55 miljard voor schoon drinkwater, 50 miljard gaat naar het milieu, 39 miljard naar het openbaar vervoer (ov) en 25 miljard dollar is bedoeld voor vliegvelden, maakte het Witte Huis bekend. De helft van de grofweg 1 biljoen dollar komt uit het federale budget.
Er zijn echter nog vele hordes te nemen voordat het geld ook daadwerkelijk wordt uitgegeven. Met de instemming kan het debat in de Amerikaanse Senaat over de precieze besteding namelijk pas beginnen, dat volgt mogelijk dit weekend al.
Meer uit Buitenland
ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de terrorist op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.
1 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.
3 uur geledenLIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.
5 uur geledenBALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.
5 uur geledenHOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.
8 uur geleden