Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Infrastructuurpakket VS met steun van beide partijen door Senaat

Infrastructuurpakket VS met steun van beide partijen door Senaat

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond (lokale tijd) ingestemd met een enorm pakket van grofweg 1 biljoen dollar (ongeveer 844 miljard euro) aan investeringen in de veelal verouderde infrastructuur. Het plan, waar al maanden over gesteggeld wordt, werd aangenomen met 67 stemmen voor en 32 stemmen tegen, nadat alle 50 Democratische en 17 Republikeinse senatoren ermee instemden. De steun van de Republikeinen was nodig voor een meerderheid in de Senaat.

De Amerikaanse president Joe Biden schreef na de stemming op Twitter dat de "historische deal" betekent dat de grootste Amerikaanse investering van deze eeuw door kan gaan. "Dit zal de economie doen groeien, banen creëren en Amerika klaarstomen voor de toekomst", schreef Biden over het pakket dat door de Democratische partij is opgesteld.

Vorige week werd het plan, dat een financiële injectie moet worden in wegen, bruggen en havens, nog door de Republikeinen van tafel geveegd. De Democraten en Republikeinen konden het lange tijd niet eens worden over de besteding van het geld. "Het was niet gemakkelijk een akkoord te bereiken", schrijven de senatoren in een gezamenlijke verklaring.

Een bedrag van 110 miljard dollar wordt gereserveerd voor wegen en bruggen, 73 miljard gaat naar het elektriciteitsnetwerk, 66 miljard is bedoeld voor het spoornetwerk, 65 miljard voor internettoegang, 55 miljard voor schoon drinkwater, 50 miljard gaat naar het milieu, 39 miljard naar het openbaar vervoer (ov) en 25 miljard dollar is bedoeld voor vliegvelden, maakte het Witte Huis bekend. De helft van de grofweg 1 biljoen dollar komt uit het federale budget.

Er zijn echter nog vele hordes te nemen voordat het geld ook daadwerkelijk wordt uitgegeven. Met de instemming kan het debat in de Amerikaanse Senaat over de precieze besteding namelijk pas beginnen, dat volgt mogelijk dit weekend al.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

11 minuten geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

15 minuten geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

1 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

3 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

5 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

7 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

8 uur geleden