Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informatiepunt moet gemeenten helpen met Oekraïense vluchtelingen

Informatiepunt moet gemeenten helpen met Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet opent woensdagavond nog een informatiepunt waar gemeenten terechtkunnen met vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vanaf donderdag kunnen ook grote instellingen daar terecht. Dat is de uitkomst van het eerste crisisoverleg dat het kabinet over de vluchtelingencrisis heeft gevoerd, meldt staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg.

Vanuit het Centraal Knooppunt Informatie Oekraïne, zoals het informatiepunt heet, worden vanaf woensdag vluchtelingen verdeeld over opvangplekken door het land. Die taak is tot nu toe erg versnipperd. Het kabinet kan taken als onderwijs, zorg en opvang vanaf nu beter coördineren, zei Van der Burg. "Ook omdat we gezamenlijk met gemeenten en anderen een klus moeten klaren die geklaard moet worden."

Ook is besloten dat vluchtelingen zich vanaf "begin volgende week" kunnen registreren in de bevolkingsregistratie, kondigde de staatssecretaris aan. De hoop is dat zo van iedereen wordt vastgelegd "wie ze zijn en waar ze zitten". Formeel hoeft dat niet omdat Oekraïners in de Europese Unie enige tijd vrij mogen reizen. Door zich te registreren kan betere ondersteuning geleverd worden, zo redeneert het kabinet.

Meer uit Binnenland

Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

3 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

5 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

6 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

9 uur geleden
Gewonden bij beëindigen illegale raveparty in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. Daarbij zijn twee feestgangers en een agent gewond geraakt, maakte de politie zondag bekend. Niemand is aangehouden. Gedurende de ontruiming keerden honderden feestgangers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en glas.

9 uur geleden
Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

13 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

13 uur geleden