Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

PVV-leider Geert Wilders is maandag geërgerd weggelopen van de onderhandelingen, toen het over asiel en migratie ging. Dilan Yeşilgöz van de VVD maakte aan tafel bij de talkshow BEAU haar onvrede hierover duidelijk. Volgens haar lag er een "stevig pakket" voor en bewogen de partijen richting consensus. De voorman van de PVV zei woensdag juist dat er "nog geen begin van overeenstemming" is bereikt over asiel. Het onderwerp ligt hem "nog net zo zwaar op de maag" als maandag.

Meerdere Haagse bronnen bevestigen dat de informateurs een tekstvoorstel hebben gedaan met maatregelen op asiel en migratie die veel verder gaan dan het huidige beleid. In de tekst zouden elk van de partijen punten uit hun programma terug kunnen vinden. Desondanks was Wilders er niet gerust op dat hij uiteindelijk voldoende binnen zou halen op dit voor zijn partij zeer belangrijke thema.

'Op geen enkel onderwerp akkoord'

Dat laatste wordt pas op de laatste dag van de onderhandelingen duidelijk, als PVV, VVD, NSC en BBB hun fiat geven voor het hele 'akkoord op hoofdlijnen' waarover ze nu praten. "Op geen enkel onderwerp is een akkoord bereikt. Er wordt niet gesproken over deelakkoorden", verduidelijkt Van Zwol. Op migratie zijn de onderhandelingen volgens hem "stevig" en is ook nog geen overeenstemming bereikt.

Wat precies in het tekstvoorstel van de informateurs staat, blijft onduidelijk. Wel is bekend dat PVV, VVD, NSC en BBB elk vinden dat minder asielzoekers deze kant op moeten. De radicaal-rechtse partij van Wilders gaat hierin het verst en pleit in haar verkiezingsprogramma voor een "asielstop en algeheel restrictief immigratiebeleid".

Aanstaande onderwerpen

Woensdag gingen de gesprekken over goed bestuur en volkshuisvesting. Ook donderdag komt het thema migratie en asiel niet ter tafel. Dan gaan de partijen eerst onderhandelen over veiligheid en vervolgens over energie en klimaat.

Meer uit Politiek

Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 uur geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

18 uur geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

19 uur geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

23 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

3 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden