Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateurs vinden onderhandelingen in media niet handig

Informateurs vinden onderhandelingen in media niet handig

DEN HAAG (ANP) - De informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hebben de formerende partijleiders maandag laten weten dat zij het niet handig vinden om de onderhandelingen via de (sociale) media te laten lopen. Afgelopen zondag noemde VVD-leider Dilan Yeşilgöz het bij WNL op Zondag "een feit" dat de komende jaren flink moet worden bezuinigd. Geert Wilders liet op X weten dat wat hem betreft niks nog een feit is en beloofde lastenverlichting "voor de burgers".

Het blijft volgens Dijkgraaf aan de fractieleiders om te kiezen of ze naar buiten treden en hoe. "Het maakt ons werk wel makkelijker als dat gewoon zo veel mogelijk bij ons gebeurt en zo weinig mogelijk in de pers", zegt hij wel. In deze boodschap konden de partijleiders zich volgens hem vinden. De politici lieten na de onderhandelingen dan ook weinig los. Alleen Yeşilgöz stond de pers kort te woord en verwees naar de "radiostilte" toen ze vragen kreeg over de gesprekken.

De gesprekken gingen maandag over wonen en veiligheid. De sfeer was volgens Dijkgraaf "gewoon goed" en "transparant". Het duo laat weinig los over de inhoud van de gesprekken.

Harde onderhandelingen

Tot harde onderhandelingen is het volgens Dijkgraaf niet gekomen. Die komen later pas, verwacht de informateur. Het plan is om in een eerste ronde een inventarisatie te maken van de wensen die PVV, VVD, NSC en BBB hebben op een lijst onderwerpen. Op basis daarvan doen de informateurs per onderwerp een tekstvoorstel dat in een tweede ronde wordt besproken. "Om op een gegeven moment het totaal te kunnen bespreken en afronden", zegt Van Zwol.

Dinsdag zullen de partijen alleen in de ochtend met elkaar onderhandelen, over onderwijs. In de middag ontvangen de informateurs vertegenwoordigers van publieke dienstverleners en inspecties, om met hen te spreken over uitvoering van beleid. Onder de genodigden zijn bijvoorbeeld Peter Smink, de directeur-generaal van de Belastingdienst, en Maarten Camps, de voorzitter van de raad van bestuur van uitkeringsinstantie UWV.

De voor de formerende partijen belangrijke onderwerpen migratie en financiën komen deze week nog niet aan bod, voorziet Van Zwol. Soms is een financieel aspect van een onderwerp behandeld, maar concrete bedragen werden daarbij niet genoemd. Hij reageert ontkennend op de suggestie dat onderwerpen waar de onderhandelaars het snel over eens kunnen worden als eerste ter tafel komen.

Meer uit Politiek

Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

2 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

3 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

6 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

21 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden