Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

Aan de andere kant hebben de informateurs er begrip voor dat het kabinet ook in demissionaire staat door moet besturen. Van Zwol denkt dat iedereen er begrip voor zal hebben dat "die afschuwelijke oorlog in Oekraïne wel 'hors catégorie' is. Dus je probeert er wel enig begrip voor op te brengen".

Dat laatste is niet te bespeuren in een tweet van PVV-leider Geert Wilders over de miljardensteun. "Terwijl de PVV knokt voor Nederland, vliegen de miljarden op een vrijdagmiddag naar het buitenland", schrijft hij. Dilan Yeşilgöz vindt het juist heel belangrijk om extra geld te besteden aan militaire steun. "Dit doen we in het belang van Oekraïne, en daarmee ook voor vrijheid en veiligheid in Europa en Nederland", schrijft de VVD-leider op X.

Voorjaarsnota

Maandag komt het kabinet naar buiten met de voorjaarsnota, een bijstelling van de lopende rijksbegroting. Dan wordt ook duidelijk hoe de steun aan Oekraïne precies wordt betaald. "Als dat niet ordelijk verwerkt is in de voorjaarsnota, is dat wel een verrassing", vindt Van Zwol.

De informateur ziet het steunpakket "mogelijk" wel als een "puzzelstukje extra" dat de formatiegesprekken "niet eenvoudiger maakt". Aan de andere kant vindt hij het wel "behulpzaam in het proces" dat het kabinet vroeger dan verwacht met de voorjaarsnota komt. Daardoor zijn de onderhandelende partijen namelijk op de hoogste van de meest actuele stand van de overheidsfinanciën.

Individuele gesprekken

De onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hebben maandag een gezamenlijk gesprek met de informateurs. Deze week hebben zij ook één-op-één gesproken met de partijleiders. "Dat werkte erg goed", zegt informateur Elbert Dijkgraaf. "Waardoor we ook nu weer stukken hebben waarmee we volgende week verder kunnen."

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden