Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateurs beginnen bij financiën: 'flink deel van de klus'

Informateurs beginnen bij financiën: 'flink deel van de klus'

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol richten zich aan het begin van de nieuwe formatieronde op de overheidsfinanciën. Ze hebben demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg uitgenodigd voor een gesprek over de voorjaarsnota en het onderwerp is "chefsache", wat Van Zwol betreft.

"U snapt het: de financiën zijn een groot en belangrijk onderwerp aan de formatietafel", zei Dijkgraaf. Dat betekent niet dat de formerende partijen pas over andere onderwerpen kunnen doorpraten wanneer er een akkoord ligt over financiën. NSC-leider Pieter Omtzigt gaf na een eerste gesprek met de informateurs wel aan dat hij hoopt dat er overeenstemming komt over een financieel kader. "Dat raakt alles."

Vooral van de PVV is bekend dat ze dure plannen hebben in hun verkiezingsprogramma. Drie van de vier partijen (PVV, NSC en BBB) hebben bovendien hun programma's niet laten doorrekenen. Daarom is ook niet helemaal duidelijk hoe zij hun plannen willen financieren.

De mogelijke tegenvallers die ministeries na navraag hadden opgegeven, waren de reden dat in een vorige ronde NSC de gesprekken stopzette. De omgang met de schatkist zal dan ook een "flink deel van de klus zijn", voorspelt Dijkgraaf. Volgens een club ambtenaren moet een nieuw kabinet op de lange termijn 17 miljard euro vinden, ofwel via bezuinigingen of via hogere belastingen.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

8 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

12 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

12 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

13 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

13 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

13 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

13 uur geleden