Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

"Hoe breder de consensus over de gemeenschappelijke basis, hoe groter de mogelijkheden voor verschillende vormen van vruchtbare politieke samenwerking", aldus Putters. De informateur sprak afgelopen week met diverse wetenschappers en ervaringsdeskundigen over hoe samenwerking eruit kan zien als een partijen het niet eens worden over de vorming van een klassiek meerderheidskabinet.

Volgens Putters is deze week erg belangrijk geweest om alle elementen en vormen voor "een vruchtbare politieke samenwerking" van verschillende kanten te bekijken. Hij wil nu alle aspecten langslopen met de fractievoorzitters afzonderlijk. "Het is ongelooflijk belangrijk om te horen hoe zij er tegenaan kijken" en "met elkaar een beetje klare wijn kunnen schenken", zei Putters vrijdag vlak nadat hij de brief had verzonden aan de fracties. Donderdag had hij de fractieleiders al gebeld, om ze bij te praten over zijn activiteiten deze week.

Opdracht

Putters werd aangesteld nadat gesprekken over een rechts meerderheidskabinet met daarin de twee grootste winnaars van de verkiezingen, PVV en NSC, en daarnaast VVD en BBB, waren mislukt. Hij kreeg opdracht te verkennen welke alternatieve vormen van samenwerking er zijn en welke partijen daar een bijdrage aan zouden willen leveren. Het ging daarbij vooral over een extraparlementair kabinet - een wens van NSC-leider Pieter Omtzigt - dat een grotere afstand heeft tot de fracties van de partijen in de Kamer.

De informateur wilde na deze week niet zeggen wat hij zelf verstaat onder een extraparlementair kabinet. Hij heeft zich er deze week "goed in verdiept" maar "ik ga niet de definitie Putters toevoegen aan alles wat er al rond gaat. En u mag ervan verzekerd zijn dat ik in mijn verslag en advies goed aan zal geven hoe je daarnaar kunt kijken. En ook hoe de politiek in Nederland er tegenaan kijkt."

Advies

In dat advies zal hij ook ingaan op de vaart die volgens hem nodig is in de kabinetsformatie "want het land zit natuurlijk wel te wachten op de aanpak van een aantal problemen die niet heel lang kunnen wachten." Putters heeft vier weken de tijd gekregen voor zijn opdracht en daar is nu anderhalve week van voorbij.

De gesprekken met de fractievoorzitters zijn maandag en dinsdag. Alleen DENK heeft afgezegd, net als in de eerste ronde. De partij wil niet dat de PVV is betrokken bij de formatie.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

7 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

8 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden