
Informateur Putters: belangrijk alle partijen te spreken
DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters vindt het belangrijk de komende weken alle partijleiders te spreken om te horen in welke vorm een nieuw kabinet kan worden gevormd dat recht doet aan de verkiezingsuitslag van 22 november. Dat wordt een lastige klus, erkent hij tijdens een persconferentie, "gegeven het ingewikkelde politieke landschap".
Putters volgde woensdag het debat in de Tweede Kamer over het verslag van zijn voorganger Ronald Plasterk, met wie hij ook gaat praten. Hij stelt vast dat er veel gesproken wordt over alternatieve vormen van samenwerking, bijvoorbeeld in een extraparlementair of een minderheidskabinet, maar dat niet altijd duidelijk is wat partijen onder deze varianten verstaan. Iedereen lijkt daar zijn eigen invulling van te hebben, stelt Putters. "We weten niet wat er precies mee wordt bedoeld."
Hij gaat op zoek naar een duidelijkere definitie van deze kabinetsvormen. De kersverse informateur praat vrijdag dan ook met minister van Staat en kenner van het staatsrecht Herman Tjeenk Willink, evenals Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. "Je kan er eigenlijk niet goed over praten zonder dat je aan de ene kant scherp hebt: zo zien de experts het, maar ook: zo kijken de fractievoorzitters er tegenaan."
Vier weken
PVV-leider Geert Wilders droeg Putters deze week voor als nieuwe informateur. Zijn benoeming kreeg brede steun, maar lang niet alle partijen zien het zitten dat hij opnieuw met alle partijen aan tafel gaat. D66, CDA en ChristenUnie hadden liever gezien dat hij zich beperkt tot de vier partijen die de afgelopen maanden onderhandelden, totdat NSC er vorige week uitstapte. GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, Volt en DENK stemden tegen.
Putters heeft vier weken de tijd voor deze "tussenfase", maar "wat sneller kan, zal ik sneller doen".
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden