Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateur Hamer praat volgende week met groepjes partijen

Informateur Hamer praat volgende week met groepjes partijen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer verwacht dat ze het formatieproces de komende week zal voortzetten met een aantal groepjes partijen. Haar gesprekken van de afgelopen week hebben veel opgeleverd en ze zal komend weekend gebruiken om de bevindingen te ordenen. Welke partijen in beeld zijn voor een nieuwe coalitie, wilde ze vrijdag na haar eerste week als informateur nog niet zeggen. Ze heeft daar zelf ook nog geen beeld van, zegt Hamer.

Hamer zal niet nog eens met alle vertegenwoordigers van de achttien fracties in de Tweede Kamer om tafel gaan. De komende dagen gaat ze bekijken wie ze wel zal uitnodigen. Ze verwacht dat nog zeker tien partijen in de running zullen blijven en is van plan te "clusteren", de gesprekken in groepjes voort te zetten. Het is denkbaar dat ook niet-politici onderdeel zullen zijn van de gesprekken, net als de voorbije dagen.

De informateur sprak de afgelopen week met de leiders van alle fracties in de Tweede Kamer, bestuurders en vertegenwoordigers van andere organisaties. Als laatste nodigde ze VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag van D66 uit om te bespreken hoe ze nu verder wil. De twee spraken beiden van een "goed gesprek", maar wilden over de inhoud weinig kwijt.

Rutte en Kaag

Rutte en Kaag werden uitgenodigd omdat zij de opdracht hadden geformuleerd die de Tweede Kamer aan Hamer had gegeven. Ze is gevraagd te onderzoeken welke onderwerpen tijdens de formatie centraal moeten staan, en welke partijen deel zouden willen uitmaken van de volgende coalitie.

Een belangrijk onderdeel van de gesprekken zal het economisch herstelbeleid zijn na de coronacrisis. De coronasteun die nu al gegeven wordt, ligt namelijk bij het huidige kabinet.

Niet alle fracties

Hamer zal niet nog eens met alle vertegenwoordigers van de achttien fracties in de Tweede Kamer om tafel gaan. De komende dagen gaat ze bekijken wie ze wel zal uitnodigen. Ze verwacht dat nog zeker tien partijen in de running zullen blijven en is van plan te "clusteren", de gesprekken in groepjes voort te zetten. Het is denkbaar dat ook niet-politici onderdeel zullen zijn van de gesprekken, net als de voorbije dagen.

Hamer zegt de ambitie te hebben vaart te maken met haar werkzaamheden. "Ik heb deze week veel gedaan en ik ben van plan om op dit tempo door te gaan", zei ze. Uiterlijk 6 juni brengt ze verslag uit, is de bedoeling.

Meer uit Politiek

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders "was gewoon echt boos" over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is "vol hoop" dat er zaken gaan veranderen, "al ziet het er nu niet heel erg florissant uit", zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

7 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

10 uur geleden
Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

11 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

11 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

11 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

12 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

12 uur geleden