
Informateur Hamer praat dinsdag verder met D66, VVD en CDA
DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer zet haar poging om onderhandelingen over een nieuw kabinet op gang te brengen dinsdagochtend voort. Zij had de vraag welke partijen met elkaar om tafel gaan eigenlijk half augustus al beantwoord willen hebben, maar een doorbraak lijkt nog altijd ver weg.
Hamer ontvangt dinsdag om 10.00 uur D66-leider Sigrid Kaag en haar secondant Rob Jetten. Om 11.30 schuiven Mark Rutte en Sophie Hermans aan namens de VVD, om 13.00 uur gevolgd door Wopke Hoekstra en Pieter Heerma.
Na een pauze van enkele weken werden de gesprekken onder leiding van Hamer vorige week hervat. VVD en D66 hebben op haar verzoek een document op hoofdlijnen opgesteld dat de basis moet gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Het was de bedoeling dat andere partijen naar aanleiding daarvan bepaalden of zij wilden meepraten of niet.
Voldoende basis
Tot een schifting heeft die aanpak evenwel nog niet geleid. PvdA en GroenLinks reageerden positief op het document en zien er voldoende basis in voor onderhandelingen. CDA en ChristenUnie lieten zich minder duidelijk uit maar zijn in ieder geval niet afgeschrikt door wat zij gelezen hebben.
Aan de blokkades die sommige partijen opwerpen is evenwel nog niets veranderd. D66 wil niet opnieuw met de ChristenUnie regeren, de VVD wil nog altijd niet met zowel de PvdA als GroenLinks in zee, terwijl die twee linkse partijen nog steeds niet zonder elkaar willen komen onderhandelen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat excuses aanbieden aan kinderen uit gezinnen die zijn getroffen door de toeslagenaffaire en daarna uit huis zijn geplaatst. De kinderen hebben extra schade ondervonden door de problemen die in de betrokken gezinnen ontstonden doordat de Belastingdienst - ten onrechte bleek later - veel geld terugvorderde. Het kabinet wil het leed van deze kinderen expliciet erkennen, melden de demissionaire staatssecretarissen Teun Struycken (Rechtsbescherming), Sandra Palmen (Herstel en Toeslagen) en Judith Tielen (Preventie) in een brief aan de Tweede Kamer.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) denkt dat het "helemaal niet makkelijk" wordt voor oppositiepartijen om met alternatieve dekking voor de onderwijsbegroting te komen. Verschillende partijen willen onder andere een bezuiniging op een regeling voor kwetsbare kinderen schrappen. Bruins erkent maandag voor aanvang van de ministerraad dat die bezuiniging "een heel lelijke" is, maar kan nog niets toezeggen. "We gaan zien hoever we komen."
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie) wil het vervroegd vrijlaten van gevangenen vanwege een gebrek aan cellen het liefst tot een minimum beperken. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd voor aanvang van de ministerraad. Daarin wordt een omstreden voorstel besproken om gedetineerden maximaal twee weken eerder te laten gaan. Nu is dat hoogstens vijf dagen.
16 uur geleden