Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

Er liggen volgens haar al veel ideeën klaar over hoe een herstelplan moet worden aangepakt. Het is niet moeilijk hiervan een overzicht te maken en partijen te vragen wat hen aanspreekt, zei ze. De informateur wil dit onderdeel "snel in de steigers zetten".

Ze verwacht niet dat het herstelplan heel gedetailleerd zal zijn omdat ze maar drie weken de tijd heeft. Volgens Hamer kunnen bepaalde zaken zoals de vraag hoeveel geld in de economie wordt gepompt met het herstelplan in de volgende fase van de formatie worden besproken.

Zeer veel urgentie

SER-voorzitter Hamer werd woensdag door de Tweede Kamer benoemd als informateur. Ze heeft tot 6 juni de tijd, maar gaf aan dat dit kan uitlopen. De PvdA'er Hamer voelt "zeer veel urgentie", maar het gaat om de "kwaliteit van het werk", benadrukte ze.

Ze ziet haar werkzaamheden als de "nieuwe fase" van de formatie. Hamer gaat volgende week eerst praten met de fractievoorzitters van de achttien partijen. Later volgen onder meer vertegenwoordigers van de jongeren en door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca en de kunstensector.

De inhoud komt als eerste aan de beurt. Het gaat dan om het herstelplan, de grote thema's die het nieuwe kabinet moet aanpakken zoals het klimaat en de maatregelen om de rechtsorde te versterken. Pas daarna wordt gesproken over welke partijen willen meedoen aan de vorming van een nieuw kabinet. Volgens Hamer zijn er in deze fase "veel elementen" waar partijen het waarschijnlijk snel over eens zullen worden.

Vertraging

De formatie liep sinds de verkiezingen in maart vertraging op door een gebrek aan vertrouwen. Dat kwam onder meer omdat VVD-leider Mark Rutte loog over de eerste verkenning. "Het is soms even nodig dat het ontploft, dat je daarna verder kunt gaan", aldus Hamer. Dat moet nu ook snel gebeuren omdat het land in een "grote crisis" zit.

Hamer begon haar werkzaamheden vrijdag met een gesprek met haar voorganger Herman Tjeenk Willink. Hij bood fractieleiders de mogelijkheid om "onder vier ogen" te spreken, zodat de opmerkingen niet in het openbare gespreksverslag zouden belanden. Hamer denkt "te gaan ondervinden" hoe zij dit wil aanpakken, maar vanuit haar ervaring als SER-voorzitter zegt ze dat onderhandelen vaak "een combinatie" is van wel en niet privé spreken.

Meer uit Politiek

Kabinet verleidt derdelanders uit Oekraïne tot vrijwillig vertrek

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden zogeheten derdelanders uit Oekraïne die vanaf september geen recht meer hebben op opvang in Nederland, krijgen ondersteuning en eventueel een financiële bijdrage als ze op korte termijn vrijwillig terugkeren naar hun moederland. Het bedrag kan oplopen tot 5000 euro per persoon, schrijft asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief. Hoe langer ze wachten met terugkeer, hoe lager het bedrag.

52 minuten geleden
Zorgen over financiële gaten bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

AMSTERDAM (ANP) - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kampt met zulke financiële tekorten dat sommige partijen in het bestuur vrezen voor een "technisch" faillissement. Diverse projecten zijn tijdelijk stilgelegd, maar de bezuinigingsplannen zijn volgens onder anderen VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage "bij lange na niet voldoende".

1 uur geleden
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor migratie-overleg

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte bezoekt zondag Tunesië, samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De Europese Unie wil afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land om illegale migratie te beteugelen.

1 uur geleden
Miljardenbezuinigingen zijn volgens de VVD 'onvermijdelijk'

DEN HAAG (ANP) - Verdere bezuinigingen zijn wat de grootste coalitiepartij VVD betreft "onvermijdelijk" om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen. Het kabinet loopt met de huidige begroting al tegen de grenzen aan, zegt Kamerlid Eelco Heinen. "Als we eerlijk zijn" moet het kabinet 10 tot 20 miljard euro besparen, aldus de liberaal.

2 uur geleden
Zorgplicht voor sociale veiligheid studenten in wet vastgelegd

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil een zorgplicht voor sociale veiligheid voor studenten op hogescholen en universiteiten wettelijk vastleggen. Daardoor kan het externe toezicht verbeteren. Hij volgt hiermee een advies van de Inspectie van het Onderwijs.

4 uur geleden
PvdA en GL eisen sociaal pakket in ruil voor steun voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.

6 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

17 uur geleden