Informateur Hamer begint aan nieuwe ronde gesprekken
DEN HAAG (ANP) - Net als de vorige informateurs begint ook Mariëtte Hamer maandag haar taak met een nieuwe ronde gesprekken met alle fractievoorzitters van de inmiddels achttien partijen in de Tweede Kamer. Ook bij haar komen de kleine partijen als eerste aan de beurt, te beginnen met Sylvana Simons van BIJ1. Ook Wybren van Haga, die vorige week met twee anderen uit Forum voor Democratie stapte, maakt zijn opwachting. Dinsdag komen de grotere partijen langs bij Hamer, als laatste VVD-leider Mark Rutte.
In opdracht van de Tweede Kamer zal Hamer zich richten op eerste voorstellen voor een nationaal herstelplan om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Dat moet volgens Hamer "snel in de steigers" worden gezet, zei ze vrijdag in een toelichting. Verder zal ze gaan praten met jongeren en met sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis.
Daarnaast moet Hamer gaan praten over de inhoudelijke onderwerpen. Naar aanleiding daarvan zal ze kijken welke partijen zouden kunnen aanschuiven om de nieuwe regeringscoalitie te vormen. Het is de bedoeling dat ze op 6 juni klaar is.
Hamer is voormalig PvdA-politica en is nu voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ze gaf aan dat ze is gevraagd vanwege die laatste rol, waarin ze zich samen met andere instanties ook bemoeide met het herstel na de coronacrisis.
Haar voorganger Herman Tjeenk Willink sprak alle fractieleiders twee keer. Bij hem ging het veel over het gebrek aan het onderlinge vertrouwen en in het bijzonder in dat van VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte. Ook besprak Tjeenk Willink met de partijen een nieuwe opener bestuursstijl en een belangrijkere rol voor de Tweede Kamer. Ook de eerste informateurs - VVD'er Annemarie Jorritsma en D66'er Kasja Ollongren - spraken met alle politieke leiders. Deze verkenning mislukte toen notities uitlekten waaruit bleek dat er was gesproken over een andere functie voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waardoor ophef ontstond. Uiteindelijk bleek dat Rutte diegene was geweest.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
1 dag geleden