Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateur Hamer begint aan nieuwe ronde gesprekken

Informateur Hamer begint aan nieuwe ronde gesprekken

DEN HAAG (ANP) - Net als de vorige informateurs begint ook Mariëtte Hamer maandag haar taak met een nieuwe ronde gesprekken met alle fractievoorzitters van de inmiddels achttien partijen in de Tweede Kamer. Ook bij haar komen de kleine partijen als eerste aan de beurt, te beginnen met Sylvana Simons van BIJ1. Ook Wybren van Haga, die vorige week met twee anderen uit Forum voor Democratie stapte, maakt zijn opwachting. Dinsdag komen de grotere partijen langs bij Hamer, als laatste VVD-leider Mark Rutte.

In opdracht van de Tweede Kamer zal Hamer zich richten op eerste voorstellen voor een nationaal herstelplan om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Dat moet volgens Hamer "snel in de steigers" worden gezet, zei ze vrijdag in een toelichting. Verder zal ze gaan praten met jongeren en met sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis.

Daarnaast moet Hamer gaan praten over de inhoudelijke onderwerpen. Naar aanleiding daarvan zal ze kijken welke partijen zouden kunnen aanschuiven om de nieuwe regeringscoalitie te vormen. Het is de bedoeling dat ze op 6 juni klaar is.

Hamer is voormalig PvdA-politica en is nu voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ze gaf aan dat ze is gevraagd vanwege die laatste rol, waarin ze zich samen met andere instanties ook bemoeide met het herstel na de coronacrisis.

Haar voorganger Herman Tjeenk Willink sprak alle fractieleiders twee keer. Bij hem ging het veel over het gebrek aan het onderlinge vertrouwen en in het bijzonder in dat van VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte. Ook besprak Tjeenk Willink met de partijen een nieuwe opener bestuursstijl en een belangrijkere rol voor de Tweede Kamer. Ook de eerste informateurs - VVD'er Annemarie Jorritsma en D66'er Kasja Ollongren - spraken met alle politieke leiders. Deze verkenning mislukte toen notities uitlekten waaruit bleek dat er was gesproken over een andere functie voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waardoor ophef ontstond. Uiteindelijk bleek dat Rutte diegene was geweest.

Meer uit Politiek

Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

31 minuten geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

2 uur geleden
Omtzigt over asiel: we houden ons aan internationale afspraken

DEN HAAG (ANP) - Asiel blijft een struikelblok aan de formatietafel. NSC-leider Pieter Omtzigt herhaalde woensdag in de marge van een nieuwe ronde van onderhandelingen dat hij vasthoudt aan de "basislijn" ten aanzien van de rechtstaat die de onderhandelende partijen in januari al zijn overeengekomen. Daarin staat onder meer dat bestaande verdragen en Europese wetgeving worden gerespecteerd.

2 uur geleden
Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

17 uur geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

17 uur geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

17 uur geleden