Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateur Hamer begint aan nieuwe ronde gesprekken

Informateur Hamer begint aan nieuwe ronde gesprekken

DEN HAAG (ANP) - Net als de vorige informateurs begint ook Mariëtte Hamer maandag haar taak met een nieuwe ronde gesprekken met alle fractievoorzitters van de inmiddels achttien partijen in de Tweede Kamer. Ook bij haar komen de kleine partijen als eerste aan de beurt, te beginnen met Sylvana Simons van BIJ1. Ook Wybren van Haga, die vorige week met twee anderen uit Forum voor Democratie stapte, maakt zijn opwachting. Dinsdag komen de grotere partijen langs bij Hamer, als laatste VVD-leider Mark Rutte.

In opdracht van de Tweede Kamer zal Hamer zich richten op eerste voorstellen voor een nationaal herstelplan om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Dat moet volgens Hamer "snel in de steigers" worden gezet, zei ze vrijdag in een toelichting. Verder zal ze gaan praten met jongeren en met sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis.

Daarnaast moet Hamer gaan praten over de inhoudelijke onderwerpen. Naar aanleiding daarvan zal ze kijken welke partijen zouden kunnen aanschuiven om de nieuwe regeringscoalitie te vormen. Het is de bedoeling dat ze op 6 juni klaar is.

Hamer is voormalig PvdA-politica en is nu voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ze gaf aan dat ze is gevraagd vanwege die laatste rol, waarin ze zich samen met andere instanties ook bemoeide met het herstel na de coronacrisis.

Haar voorganger Herman Tjeenk Willink sprak alle fractieleiders twee keer. Bij hem ging het veel over het gebrek aan het onderlinge vertrouwen en in het bijzonder in dat van VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte. Ook besprak Tjeenk Willink met de partijen een nieuwe opener bestuursstijl en een belangrijkere rol voor de Tweede Kamer. Ook de eerste informateurs - VVD'er Annemarie Jorritsma en D66'er Kasja Ollongren - spraken met alle politieke leiders. Deze verkenning mislukte toen notities uitlekten waaruit bleek dat er was gesproken over een andere functie voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waardoor ophef ontstond. Uiteindelijk bleek dat Rutte diegene was geweest.

Meer uit Politiek

Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

1 dag geleden
DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.

1 dag geleden
Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt hoop op politieke samenwerking in welke vorm dan ook met BBB, VVD en NSC. Van die twee partijen wil VVD alleen meeregeren als NSC dat ook doet, en die partij wil juist liever gedogen. De VVD van Dilan Yeşilgöz heeft daarbovenop een voorkeur uitgesproken voor een extraparlementair kabinet. De formatie lijkt daarmee weer vastgelopen, maar Wilders wil nog niet naar andere partijen kijken, zegt hij na een gesprek met informateur Kim Putters.

1 dag geleden
Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.

1 dag geleden
Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

1 dag geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

1 dag geleden
Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

1 dag geleden