Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Info over toeslag chronisch zieke student rammelt volgens peiling

Info over toeslag chronisch zieke student rammelt volgens peiling

UTRECHT (ANP) - Studenten die door een ziekte of beperking niet kunnen werken naast hun studie hebben recht op een toeslag, maar de informatievoorziening daarover blijkt gebrekkig. Volgens belangenorganisatie Ieder(in) heeft meer dan 80 procent van de Nederlandse gemeenten dit niet op orde. Slechts 63 gemeenten hebben juiste en volledige informatie op hun website staan over de studietoeslag, waar zij verantwoordelijk voor zijn.

Ieder(in) bekeek de sites van alle 345 gemeenten die Nederland begin dit jaar telde. Op ruim een derde van die sites (128) was totaal geen informatie over de studietoeslag te vinden. Bij nog eens 154 gemeenten bleek de informatie onvolledig of onjuist. De onderzoekers zijn daar niet over te spreken. "Studenten met een beperking die recht hebben op de studietoeslag, lopen geld mis als de informatie niet op orde is", klinkt het.

De studietoeslag bedraagt zo'n 300 euro per maand en is bedoeld voor de opleiding en het levensonderhoud. Studenten die ervoor in aanmerking komen, hoeven het geld niet later terug te betalen. De toeslag staat ook los van andere vormen van studiefinanciering.

Gemeenten moeten aanvragen binnen acht weken beoordelen. Ieder(in) zegt regelmatig klachten te krijgen van studenten die langer moeten wachten. Een optie is dan om de gemeenten in gebreke te stellen. Laat het antwoord dan nog veel langer op zich wachten, dan moet de gemeente de aanvrager een dwangsom betalen. Een andere tip van de belangenorganisatie is om als het niet goed gaat met de aanvraag een gemeenteraadslid te benaderen. Die kan het onderwerp dan aankaarten in de gemeenteraad. Ook Ieder(in) zelf heeft een meldpunt over problemen bij de studietoeslag.

Meer uit Binnenland

Schoof: teleurstellend dat overleg Istanbul tot niets heeft geleid

TIRANA (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "buitengewoon teleurstellend" dat het overleg tussen Oekraïne en Rusland is geëindigd zonder dat er stappen zijn gezet. "Ik heb niet de indruk dat daar heel veel gebeurd is", zei hij in de marge van een top van de Europese Politieke Gemeenschap vrijdag in de Albanese hoofdstad Tirana.

16 minuten geleden
Wet huurbevriezing naar Raad van State, compensatie nog ongewis

DEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel dat regelt dat woningcorporaties de huren niet zoals gebruikelijk per 1 juli mogen verhogen, wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat heeft minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Over eventuele compensatie is nog geen besluit genomen.

29 minuten geleden
Celstraf voor mishandelen advocaat in gevangenis

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 30-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand voor mishandeling van zijn advocaat. Adrián P. stompte begin dit jaar zijn advocaat Fred van Rossem in het huis van bewaring van de PI in Vught. Van Rossem wist uiteindelijk op de alarmknop te drukken.

2 uur geleden
Arrestaties om verkoop injectiepennen en geneesmiddelen

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen zijn dinsdag opgepakt in een onderzoek naar de verkoop van injectiepennen en illegale (genees)middelen. De vier worden verdacht van de productie en verkoop hiervan via internet. In vijf woningen zijn doorzoekingen geweest. Grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal en illegale medicijnen zijn in beslag genomen, waaronder anabolen en afslankmiddelen, meldt de FIOD.

2 uur geleden
Drie verdachten opgepakt voor moord Iraanse activist in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft drie verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi in Den Haag in 2017. Het gaat om drie mannen van 37, 29 en 31 jaar uit Barendrecht, Amsterdam en Rotterdam. Zij zijn verhoord en daarna vrijgelaten, maar blijven wel verdachten, meldt de politie vrijdag.

2 uur geleden
Van Nieuwkerk: touwtje uit de brievenbus was ijzersterke metafoor

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs van Nieuwkerk had al snel door dat het betoog van Jan Terlouw in een uitzending van De Wereld Draait Door over het verdwenen vertrouwen in de samenleving "geschiedenis zou worden". In de uitzending eind 2016 maakte de oud-D66-leider op 85-jarige leeftijd veel indruk met zijn pleidooi om het touwtje uit de brievenbus weer terug te brengen, als symbool voor vertrouwen.

3 uur geleden
Basel schroefde beveiliging op na verstoorde repetitie Israël

BASEL (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) heeft donderdagavond de beveiliging bij de St. Jakobshalle in Basel flink opgevoerd nadat donderdagmiddag een repetitie van de songfestivalinzending van Israël was verstoord door fans in de zaal. Daardoor duurde het langer voordat publiek binnen was, zei songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag tijdens een persconferentie.

3 uur geleden