Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiezorgen bezorgen Wall Street slechtste week van het jaar

Inflatiezorgen bezorgen Wall Street slechtste week van het jaar

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met een fors verlies de handel uitgegaan, waarmee ze hun slechtste week sinds de jaarwisseling achter de rug hebben. De stemming bij beleggers was erg somber door nieuwe cijfers die op hevigere inflatie wijzen dan verwacht. De producent van vleesvervangers Beyond Meat was een opvallende stijger na de presentatie van zijn jaarcijfers. Ook de resultaten van internetbedrijf Booking Holdings konden op goedkeuring rekenen.

De brede S&P 500 daalde vrijdag bijna 1,1 procent tot 32.816,92 punten, waarmee het verlies voor de hele week uitkwam op 2,7 procent. De Dow-Jonesindex zakte 1 procent tot 3970,04 en techbeurs Nasdaq verloor 1,7 procent tot 11.394,94 punten.

Alle aandacht ging uit naar de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Amerikaanse Federal Reserve. Die viel in januari hoger uit dan verwacht. Door de aanhoudend hoge inflatie moet de Fed mogelijk langer doorgaan met het verhogen van de rente om de prijsstijgingen af te remmen. Rentes op staatsobligaties van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Duitsland stegen aanzienlijk, wat ongunstig is voor de waardering van aandelen.

Beyond Meat en Booking Holdings

Beyond Meat won ruim 10 procent aan beurswaarde. De verkopen van de plantaardige alternatieven voor burgers en worstjes van het bedrijf zakten met meer dan 20 procent, maar vielen desondanks hoger uit dan voorzien.

Booking Holdings, moederbedrijf van het in Nederland opgerichte Booking.com, won 1,1 procent na de presentatie van zijn kwartaal- en jaarcijfers. De omzet steeg in 2022 met meer dan de helft in vergelijking met het voorgaande jaar, toen er nog veel reisbeperkingen golden wegens corona. De nettowinst steeg met 162 procent en het concern beloofde voor 20 miljard dollar eigen aandelen te kopen, wat de overgebleven stukken meer waard maakt.

Adobe en Warner Bros. Discovery

Softwarebedrijf Adobe zakte bijna 8 procent. Volgens persbureau Bloomberg bereidt het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtszaak voor om de overname van startup Figma te blokkeren. Adobe kondigde vorig jaar aan Figma, een bedrijf dat platforms aanbiedt waarop softwareontwikkelaars kunnen samenwerken, voor 20 miljard dollar te willen kopen.

Warner Bros. Discovery zakte ongeveer 1 procent. De resultaten van het entertainmentconcern over het afgelopen jaar vielen tegen. Vooral de inkomsten uit advertenties bij de tv-zenders van het concern liepen terug. Maar volgens topman David Zaslav heeft het concern wel een goede start van dit jaar gemaakt met de hitserie The Last of Us op streamingdienst HBO Max en de sterke verkopen van het Harry Potter-computerspel Hogwarts Legacy.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0547 dollar waard, tegenover 1,0548 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 74,58 dollar per vat. Brentolie steeg 1,4 procent in prijs tot 83,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

3 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

5 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

6 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

7 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

8 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

10 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden