Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatievrees terug op beurzen, AEX weer onder 700 punten

Inflatievrees terug op beurzen, AEX weer onder 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenmarkten keerde de inflatievrees dinsdag weer in volle hevigheid terug. De zorgen over een sterke stijging van het prijspeil en een oververhitting van de economie wakkerden de angst aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor de aandelen van sterk groeiende techbedrijven, die hun koersen dan ook flink zagen dalen.

Ook de staalproducenten stonden onder druk door de vrees voor hogere grondstofprijzen. De snel stijgende kosten voor grondstoffen hebben de prijzen die Chinese producenten voor hun goederen rekenen in april in het snelste tempo doen oplopen sinds oktober 2017. Bij grondstoffen is wereldwijd sprake van een grote vraag en een tekort aan aanbod, wat de prijzen opdrijft en het inflatievuur verder opstookt. Fabrikanten zullen de extra kosten naar verwachting doorberekenen aan hun klanten.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,4 procent kwijt op 694,83 punten. De hoofdindex dook op 4 mei ook al even onder de 700-puntengrens, maar toonde een snel herstel en tikte op 7 mei nog de hoogste koers ooit aan. De MidKap daalde 1,8 procent tot 1039,85 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 2,1 procent.

Adyen

Alle 25 hoofdbedrijven op het Damrak stonden in het rood. Fintechbedrijf Ayden was de grootste verliezer met een min van 4 procent. Chipbedrijf ASMI volgde met een verlies van 3,7 procent en staalproducent ArcelorMittal zakte dik 3 procent. Chipmachinemaker ASML, chiptoeleverancier Besi en techinvesteerder Prosus verloren tot 2,8 procent.

Ook in de MidKap waren geen stijgers te bekennen. Metalenspecialist AMG stond onderaan met een verlies van ruim 4 procent. Aalberts verloor dik 2 procent na een handelsbericht. De industrieel toeleverancier zag de omzet op eigen kracht in de eerste vier maanden van dit jaar groeien. Het bedrijf liet verder weten geen serieuze problemen te ondervinden in de aanvoer van grondstoffen.

Thyssenkrupp

Thyssenkrupp kelderde 6 procent in Frankfurt. Het Duitse industriële concern schroefde zijn vooruitzichten voor het gehele boekjaar opnieuw op, maar verwacht dit jaar nog altijd verlies te lijden. In Londen was THG (plus 12,5 procent) een positieve uitschieter. De Japanse investeerder SoftBank heeft een substantieel belang genomen in het Britse e-commercebedrijf.

De euro noteerde op 1,2165 dollar, tegen 1,2169 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 64,60 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 67,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

1 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

2 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

4 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

6 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

7 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

8 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

9 uur geleden