Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatievrees slaat deuk in vertrouwen belegger, AEX hard omlaag

Inflatievrees slaat deuk in vertrouwen belegger, AEX hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is de nieuwe beursweek met stevige minnen begonnen. Ook elders in Europa is het sentiment negatief. De torenhoge inflatie en de stappen die centrale banken wereldwijd zetten om deze te beteugelen zorgen voor een verkoopgolf op de Europese beurzen. Vooral technologiefondsen, die het doorgaans moeten hebben van toekomstige groei, kregen het maandag voor de kiezen.

De AEX-index noteerde in de vroege handel 1,8 procent lager op 669,78. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway verloor 5,2 procent en was daarmee de sterkste daler. Betalingsbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus verloren meer dan 4 procent. Bijna alle 25 fondsen in de AEX-index stonden in de min. Ahold Delhaize stond op een plus van 0,2 procent en was daarmee de enige winnaar.

De Amerikaanse centralebankenkoepel, de Federal Reserve, beslist later deze week of het harder zal ingrijpen om de geldontwaarding te beteugelen. In de eurozone is de rente tot nu toe ongewijzigd gebleven. Wel gaf de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs aan de rente in juli te gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zal de eerste renteverhoging in het eurogebied zijn sinds 2011. Aan het einde van de week worden ook nieuwe Europese inflatiecijfers bekendgemaakt. Verder presenteren de Britten aan het begin van de week de eenzijdige aanpassingen van de brexitafspraken over Noord-Ierland.

ING

ING stond in de vroege handel 3 procent lager. De bank maakte bekend dat het negatieve rentes afschaft. Per 1 oktober zullen daardoor klanten met meer dan een ton op de rekening daar geen rente meer over hoeven te betalen. Het financiële fonds houdt maandag ook een beleggersdag waarbij het investeerders bijpraat over de te voeren strategie. Ook speciaalchemiebedrijf DSM (min 1,5 procent) heeft investeerders bijeen geroepen. Het Limburgse bedrijf praat hen bij over de fusieplannen met het Zwitserse Firmenich.

Snellaadbedrijf Fastned (min 3,3 procent) maakte bekend dat het in totaal 30 miljoen euro heeft opgehaald met de uitgifte van nieuwe obligaties en verlenging van investeringen. Het geld gebruikt de onderneming voor verdere uitbreiding van het Europese netwerk.

De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,2 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte voorbeurs 2,4 procent minder op 118,34 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 119,69 dollar per vat. De euro was 1,0476 dollar waard, tegen 1,0513 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

2 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

19 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

21 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

21 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

23 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden