Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatievrees houdt Damrak in greep, Adyen onderaan in rode AEX

Inflatievrees houdt Damrak in greep, Adyen onderaan in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index deed dinsdag een stap terug onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen. Na de sterke opleving een dag eerder keerde de inflatievrees weer terug op het Damrak. Een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders zorgde eveneens voor koersdruk.

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. De ECB, die donderdag eenmalig de rentevergadering houdt in Amsterdam, zal waarschijnlijk de rente nog ongemoeid laten. In juli zal de centrale bank mogelijk wel beginnen met het verhogen van de rente om de hard oplopende inflatie aan te pakken.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 706,24 punten. Maandag won de graadmeter nog 1,6 procent. De MidKap daalde 0,9 procent tot 1016,07 punten. De beurs in Parijs verloor 0,7 procent en Londen daalde 0,1 procent.

Adyen

De DAX in Frankfurt zakte 0,9 procent. De fabrieksorders daalden in april met 2,7 procent ten opzichte van maart, terwijl economen hadden gerekend op een lichte stijging. Duitse fabrieken hadden daarbij opnieuw last van de verstoringen in de toeleveringsketen door de inmiddels opgeheven lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne.

Naast Adyen (min 4 procent) stond maaltijdbezorger Just Eat Takeaway in de staartgroep van de AEX, met een min van 3,6 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl won een dag eerder nog bijna 12 procent na een krantenbericht over mogelijke interesse voor een overname van de Amerikaanse dochter Grubhub. Andere sterke dalers waren techinvesteerder Prosus en chipbedrijf Besi, met verliezen tot 2,7 procent.

DSM

DSM daalde 0,3 procent. Het speciaalchemiebedrijf koopt het Braziliaanse Prodap, een technisch specialist op het gebied van diervoeding. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Bij het bedrijf werken 330 mensen. Olie- en gasbedrijf Shell en telecomconcern KPN waren de enige stijgers, met winsten tot 0,5 procent.

In de MidKap stond fietsenfabrikant Accell bovenaan met een winst van bijna 5 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost en luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloten de rij met verliezen van 5 en 3 procent.

De euro was 1,0682 dollar waard, tegen 1,0688 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 118,19 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 119,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

1 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

1 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

4 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

5 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

6 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

7 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

7 uur geleden