Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatievrees en coronazorgen drukken beurzen in het rood

Inflatievrees en coronazorgen drukken beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen doken dinsdag weer in het rood na de opleving een dag eerder. De zorgen om de hard oplopende inflatie in de eurozone en de vrees dat de bestaande vaccins minder goed werken tegen de Omikron-variant van het coronavirus zorgden voor een negatieve stemming bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent lager op 778,40 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 1028,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,4 procent. De inflatie in het eurogebied liep in november op tot 4,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de metingen 25 jaar geleden.

De koersdruk op de aandelenmarkten volgde op uitlatingen van topman Stéphane Bancel van de Amerikaanse farmaceut en vaccinmaker Moderna. Bancel zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant en dat het maanden kan duren om een nieuw vaccin te produceren.

Inflatie VS

Ook waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die later op de dag een verklaring aflegt in de Senaat, voor de gevaren van de Omikron-variant. De nieuwe variant vormt volgens de centrale bankier een risico voor een verdere stijging van de inflatie en zet mogelijk een rem op de Amerikaanse economie. Ook kunnen de toeleveringsproblemen verergeren als het virus weer oplaait.

Bierbrouwer Heineken, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en olie- en gasconcern Shell waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen van dik 3 procent. Chipbedrijf ASMI en speciaalchemieconcern DSM waren de enige stijgers, met plusjes van 0,3 procent.

Luchtvaartmaatschappijen

In Londen verloor easyJet 2 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij vervoerde in het afgelopen boekjaar veel minder passagiers, vanwege de reisbeperkingen. Ook leed het bedrijf opnieuw verlies. Volgens easyJet is het nog te vroeg om te zeggen welke impact de Omikron-variant zal hebben op Europese reizen.

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, die ook met cijfers kwam, daalde 3,6 procent. Air France-KLM zakte 3,8 procent in Amsterdam na een adviesverlaging door HSBC. Fastned won 0,8 procent. Het bedrijf opende zijn eerste vier snellaadstations voor elektrische auto's in Frankrijk.

De euro was 1,1367 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na de opleving op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,8 procent minder op 68,04 dollar en Brentolie zakte 3 procent in prijs tot 71,26 dollar.

Meer uit Financieel

Hoofdeconoom ECB: onrust op Franse beurzen geen reden voor paniek

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Er is geen reden voor paniek door de onrust op de Franse beurzen als gevolg van de politieke onzekerheid in het land, stelt hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank (ECB) bij een bijeenkomst van persbureau Reuters. "Wat we zien is een markt die zichzelf opnieuw prijst."

22 minuten geleden
AH neemt meer veiligheidsmaatregelen om toegenomen agressie

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn neemt meer veiligheidsmaatregelen omdat medewerkers steeds vaker last krijgen van agressie en overlast. Werknemers hoeven vanaf maandag bijvoorbeeld geen naamplaatje meer te dragen. Ook krijgen ze extra training over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en de situatie kunnen de-escaleren, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving in het AD.

26 minuten geleden
Parijs verliest kroon als grootste Europese beurs aan Londen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De recente politieke onrust in Frankrijk heeft ertoe geleid dat Parijs zijn plek als de grootste aandelenmarkt van Europa weer heeft verloren aan Londen. Mede door de impact van de brexit haalde de Franse beurs minder dan twee jaar geleden juist de Britse beurs in als grootste Europese markt.

1 uur geleden
China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's vanaf 4 juli ingaan.

2 uur geleden
ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg 2,9 procent.

3 uur geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

3 uur geleden
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

3 uur geleden