Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatievrees en coronazorgen drukken beurzen in het rood

Inflatievrees en coronazorgen drukken beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen doken dinsdag weer in het rood na de opleving een dag eerder. De zorgen om de hard oplopende inflatie in de eurozone en de vrees dat de bestaande vaccins minder goed werken tegen de Omikron-variant van het coronavirus zorgden voor een negatieve stemming bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent lager op 778,40 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 1028,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,4 procent. De inflatie in het eurogebied liep in november op tot 4,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de metingen 25 jaar geleden.

De koersdruk op de aandelenmarkten volgde op uitlatingen van topman Stéphane Bancel van de Amerikaanse farmaceut en vaccinmaker Moderna. Bancel zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant en dat het maanden kan duren om een nieuw vaccin te produceren.

Inflatie VS

Ook waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die later op de dag een verklaring aflegt in de Senaat, voor de gevaren van de Omikron-variant. De nieuwe variant vormt volgens de centrale bankier een risico voor een verdere stijging van de inflatie en zet mogelijk een rem op de Amerikaanse economie. Ook kunnen de toeleveringsproblemen verergeren als het virus weer oplaait.

Bierbrouwer Heineken, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en olie- en gasconcern Shell waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen van dik 3 procent. Chipbedrijf ASMI en speciaalchemieconcern DSM waren de enige stijgers, met plusjes van 0,3 procent.

Luchtvaartmaatschappijen

In Londen verloor easyJet 2 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij vervoerde in het afgelopen boekjaar veel minder passagiers, vanwege de reisbeperkingen. Ook leed het bedrijf opnieuw verlies. Volgens easyJet is het nog te vroeg om te zeggen welke impact de Omikron-variant zal hebben op Europese reizen.

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, die ook met cijfers kwam, daalde 3,6 procent. Air France-KLM zakte 3,8 procent in Amsterdam na een adviesverlaging door HSBC. Fastned won 0,8 procent. Het bedrijf opende zijn eerste vier snellaadstations voor elektrische auto's in Frankrijk.

De euro was 1,1367 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na de opleving op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,8 procent minder op 68,04 dollar en Brentolie zakte 3 procent in prijs tot 71,26 dollar.

Meer uit Financieel

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

3 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

7 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

7 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

7 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

7 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

7 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

8 uur geleden