Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatievrees en coronazorgen drukken beurzen in het rood

Inflatievrees en coronazorgen drukken beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen doken dinsdag weer in het rood na de opleving een dag eerder. De zorgen om de hard oplopende inflatie in de eurozone en de vrees dat de bestaande vaccins minder goed werken tegen de Omikron-variant van het coronavirus zorgden voor een negatieve stemming bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent lager op 778,40 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 1028,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,4 procent. De inflatie in het eurogebied liep in november op tot 4,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de metingen 25 jaar geleden.

De koersdruk op de aandelenmarkten volgde op uitlatingen van topman St├ęphane Bancel van de Amerikaanse farmaceut en vaccinmaker Moderna. Bancel zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant en dat het maanden kan duren om een nieuw vaccin te produceren.

Inflatie VS

Ook waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die later op de dag een verklaring aflegt in de Senaat, voor de gevaren van de Omikron-variant. De nieuwe variant vormt volgens de centrale bankier een risico voor een verdere stijging van de inflatie en zet mogelijk een rem op de Amerikaanse economie. Ook kunnen de toeleveringsproblemen verergeren als het virus weer oplaait.

Bierbrouwer Heineken, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en olie- en gasconcern Shell waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen van dik 3 procent. Chipbedrijf ASMI en speciaalchemieconcern DSM waren de enige stijgers, met plusjes van 0,3 procent.

Luchtvaartmaatschappijen

In Londen verloor easyJet 2 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij vervoerde in het afgelopen boekjaar veel minder passagiers, vanwege de reisbeperkingen. Ook leed het bedrijf opnieuw verlies. Volgens easyJet is het nog te vroeg om te zeggen welke impact de Omikron-variant zal hebben op Europese reizen.

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, die ook met cijfers kwam, daalde 3,6 procent. Air France-KLM zakte 3,8 procent in Amsterdam na een adviesverlaging door HSBC. Fastned won 0,8 procent. Het bedrijf opende zijn eerste vier snellaadstations voor elektrische auto's in Frankrijk.

De euro was 1,1367 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na de opleving op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,8 procent minder op 68,04 dollar en Brentolie zakte 3 procent in prijs tot 71,26 dollar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

SER Jongerenplatform wil dat kabinet positie jongeren verbetert

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet moet snel maatregelen nemen om de positie van jongeren te verbeteren, vindt het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad. Zo moet de toegang tot de woningmarkt verbeterd worden, moet de basisbeurs omhoog en moet er blijvende aandacht komen voor de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

1 uur geleden
Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Volgens Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gezamenlijk de afzet onderzochten, werd de toename vooral veroorzaakt door hogere prijzen en in mindere mate ook door hogere volumes. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.

3 uur geleden
Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Volgens Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gezamenlijk de afzet onderzochten, werd de toename vooral veroorzaakt door hogere prijzen en in mindere mate ook door hogere volumes. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.

7 uur geleden
Netflix stelt teleur met groei nieuwe abonnees, aandeel keldert

LOS GATOS (AFN/RTR) - Streamingdienst Netflix heeft in het vierde kwartaal minder nieuwe abonnees binnengehaald dan analisten op Wall Street hadden verwacht. In het derde kwartaal had Netflix nog veel succes met de Zuid-Koreaanse thrillerserie Squid Game en het bedrijf kwam in de afgelopen periode met een hoop nieuwe series en films naar buiten. Op de beurs in New York ging het aandeel Netflix in de zogeheten handel nabeurs met wel 15 procent onderuit.

8 uur geleden
Wall Street sluit in het rood en zet forse verliesreeks door

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag weer in het rood gesloten, waarmee de flinke koersverliezen van deze week een vervolg kregen. Eerder op de dag waren juist nog plussen te zien, maar de zorgen over een snellere renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank om de hoge inflatie te beteugelen, staken opnieuw de kop op onder beleggers op Wall Street.

8 uur geleden
CNBC: Peloton pauzeert productie fitnessapparatuur om zwakke vraag

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse maker van fitnessapparatuur voor thuisgebruik Peloton Interactive gaat de productie van zijn dure hometrainers en loopbanden tijdelijk stilleggen vanwege een sterk gedaalde vraag. Dat meldde zakenzender CNBC op basis van interne documenten. Op Wall Street ging de koers van Peloton hard omlaag door het nieuws.

10 uur geleden
Vakbond reageert sceptisch op quarantainevoorstel supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - De oproep om quarantaineregels voor supermarktmedewerkers te versoepelen zorgt voor scepsis bij vakbond FNV. Volgens de bond moeten werkgevers in de supermarktsector eerst meer doen om hun eigen medewerkers te beschermen.

11 uur geleden