Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Inflatiedoel los van klimaat bij ECB-onderzoek'

'Inflatiedoel los van klimaat bij ECB-onderzoek'

FRANKFURT (ANP/RTR) - De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan het aangekondigde onderzoek naar zijn eigen beleid in tweeën te splitsen. Daarbij worden puur monetaire zaken, zoals het inflatiedoel, apart gezet van onderwerpen als klimaatverandering. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Naar verwachting doet de ECB binnenkort de details uit de doeken van zijn onderzoek naar de effecten en toekomst van het eigen handelen. Christine Lagarde kondigde kort na haar aantreden als ECB-president vorig jaar aan dat de centrale bank dit jaar zijn beleid voor het eerst sinds 2003 kritisch onder de loep neemt. Daarbij opperde ze dat onderwerpen als klimaat een belangrijke rol kunnen spelen in het beleid van de ECB, naast de traditionele taak van het bewaken van prijsstabiliteit.

Critici stelden daarop dat zaken als klimaat zijn weggelegd voor de politiek. Dat monetaire zaken, zoals inflatiedoelstellingen en rentetarieven, apart worden onderzocht zou een handreiking aan hen kunnen zijn. Naar verluidt moet het bestuur van de ECB nog instemmen met de plannen.

Op het monetaire vlak zal de ECB ook kritisch kijken naar zijn eigen inflatiedoel. Formeel streeft de centrale bank naar inflatie dicht bij, maar net onder de 2 procent. Lagarde wil nu nagaan of dit doel, dat de ECB al jaren niet meer heeft gehaald, aan verandering toe is.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

1 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

2 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

3 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

4 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

6 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

7 uur geleden
Koolmees: pensioenwet gaat jaar later in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan verwacht. Demissionair Wouter Koolmees (Sociale Zaken) meldt dit aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden