Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiecijfers eurozone tonen of piek prijsstijgingen voorbij is

Inflatiecijfers eurozone tonen of piek prijsstijgingen voorbij is

LUXEMBURG (ANP) - Het Europese statistiekbureau Eurostat komt met de eerste cijfers over de inflatie in de eurozone in december. Het algehele prijspeil was al flink opgelopen, onder meer door de gestegen prijs voor olie en gas. Hoeveel duurder consumenten in de eurolanden afgelopen maand uit waren, wordt nu duidelijk.

De eerste indicaties zijn gunstig. Zowel in Frankrijk als in Duitsland liep de geldontwaarding in de laatste maand van het jaar iets terug. Voor de beleidsbepalers van de Europese Centrale Bank (ECB) is dat goed nieuws, want daarmee volgt de inflatie precies de voorspellingen uit Frankfurt.

De beleidsbepalers van de ECB gaan er nog altijd vanuit dat de huidige hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is. Die zou in de tweede helft van dit jaar af gaan nemen, maar waarschijnlijk nog wel net boven de 2 procent blijven. Dat is de grens die de centrale bank hanteert voor de inflatie op middellange termijn om te bepalen of het beleid moet worden aangescherpt.

Eurostat maakt ook cijfers bekend over de verschillende Europese economie├źn, waaronder Nederland. Daarmee geeft het statistiekbureau een eerste indicatie van de inflatie hier. Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet volgende week uitgebreider verslag van de prijsstijgingen in Nederland.

Meer uit Financieel

China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

2 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

3 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

3 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

13 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

13 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

14 uur geleden