Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiecijfer VS centraal op beurs, advies Air France-KLM omlaag

Inflatiecijfer VS centraal op beurs, advies Air France-KLM omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. Daar komt later op de dag de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve naar buiten. Dat cijfer speelt een belangrijke rol in het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. De hardnekkige inflatie in de VS heeft de Fed er tot nu toe van weerhouden om de rente te verlagen en de strijd tegen de prijsstijgingen voort te zetten. Op de financiële markt wordt echter gehoopt dat de Fed de leenkosten in de grootste economie ter wereld later dit jaar gaat verlagen.

Ook verwerken beleggers het eerste verkiezingsdebat tussen de Democratische Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump. Die begon met een discussie over inflatie en de staat van de Amerikaanse economie. Trump viel Biden meteen aan over de hoge inflatie en stelde dat "inflatie ons land doodt" en dat "Biden het slecht heeft gedaan". De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden in november gehouden.

In Europa gaan de Fransen komende zondag naar de stembus voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde verkiezingen uit te schrijven na de grote nederlaag van zijn partij bij de Europese verkiezingen, zorgde eerder deze maand nog voor onrust op de beurzen. De radicaal-rechtse partij RN van Marine Le Pen lijkt af te stevenen op een overwinning. De tweede verkiezingsronde wordt op zondag 7 juli gehouden. In het Verenigd Koninkrijk gaan de Britten donderdag 4 juli naar de stembus voor de landelijke verkiezingen.

Air France-KLM

De AEX-index lijkt licht hoger te beginnen op de laatste beursdag van juni. De hoofdindex stevent af op een maandwinst van zo'n 2,4 procent. De Aziatische beurzen gingen eveneens omhoog, na de licht hogere slotstanden op Wall Street. De Nikkei in Tokio klom 0,6 procent.

Het aandeel Air France-KLM ondervindt mogelijk tegenwind van een negatief analistenrapport. De kenners van de Britse bank Barclays haalde de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie van de kooplijst af.

Bitcoin

Flow Traders liet weten dat de marktomstandigheden voor de handel in aandelen in het tweede kwartaal licht zijn verbeterd. De handelsvolumes in cryptomunt bitcoin namen volgens de flitshandelaar wel flink af.

De euro was 1,0689 dollar waard, tegen 1,0708 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 82,30 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 84,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

44 minuten geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

2 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

3 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

5 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

5 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

7 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

7 uur geleden