Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie trekt weer aan na laagste stand in jaren

Nederlandse huishoudens hebben in september gemiddeld 1,1 procent meer betaald voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee trok de inflatie aan ten opzichte van de voorgaande maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In augustus was de inflatie nog 0,7 procent op jaarbasis, het laagste niveau sinds november 2016. Dat de consumentenprijzen nu weer aantrekken, heeft volgens het statistiekbureau vooral te maken met duurdere kleren. In augustus was kleding nog veel goedkoper dan een jaar terug, door een langer dan normaal durende zomeruitverkoop. In september introduceerden veel modezaken hun najaarscollecties, die nog voor de volle prijs worden verkocht.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Die wijst op een stijging van de consumentenprijzen van 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie in de eurozone als geheel is volgens voorlopige cijfers nog altijd negatief. Prijzen daalden in de eurolanden in september gemiddeld 0,3 procent, tegenover een daling van 0,2 procent in augustus.

Over de graphic

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?f6d1a70. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online.

Meer uit Politiek

Kamer ziet weinig in NSC-wet voor 'doorbraak' in woningbouw

DEN HAAG (ANP) - NSC wil met een "tijdelijke crisis- en herstelwet" een "doorbraak forceren" in de nu vaak door lange procedures geplaagde woningbouw. Kamerlid Merlien Welzijn wil in die wet een gebundelde aanpak voor bouwlocaties die niet van de grond komen, want "per locatie escaleren is niet de oplossing". Welzijn kreeg wel begrip, maar vooralsnog weinig steun voor haar plannen.

12 uur geleden
Water en bodem minder bepalend voor nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Water en bodem zijn sturend, was het motto onder het vorige kabinet. Het oprekken van de grenzen van de natuur kon niet oneindig doorgaan, dus moesten die grenzen de doorslag geven in de ruimtelijke ordening. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wijkt daar nu vanaf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voortaan is het adagium "rekening houden met water en bodem".

13 uur geleden
Asieloverleg voor nu afgerond, woensdag verder met BBB en VVD

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en interim-NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zijn na een middag en een avond onderhandelen weer vertrokken bij het Catshuis. Woensdag gaan de gesprekken met premier Dick Schoof verder, maar dan met de andere twee coalitiepartijen BBB en VVD erbij. Het is niet bekend hoe ver de onderhandelingen inhoudelijk zijn gevorderd.

15 uur geleden
PVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse slavernijverleden is in een Kamerdebat aanleiding geworden voor een aanvaring tussen de PVV enerzijds en GroenLinks-PvdA en NSC anderzijds. "We ontkennen het slavernijverleden echt niet: het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis", zei Peter van Haasen (PVV). "Maar woke termen zoals 'tot slaaf gemaakten' worden zelfs daar niet serieus genomen." Hij doelt op CuraƧao en Bonaire, waar hij onlangs was met andere Kamerleden.

16 uur geleden
VNG: gemeenten 'in onmogelijke positie' door zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn door plannen van het kabinet niet goed in staat om inwoners te helpen gezond te leven, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit kabinet brengt gemeenten in een onmogelijke positie hun taken goed uit te kunnen voeren", stelt de vereniging, die wil dat gemeenten meer geld krijgen.

17 uur geleden
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

DEN HAAG (ANP) - De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.

19 uur geleden